"Sektor osiguranja beleži rast, porez na dobit treba da plaćaju u Srbiji"

25.11.2021

11:44

0

Šta je poručila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na 5. srpskim danima osiguranja "Tempora mutantur"

"Sektor osiguranja beleži rast, porez na dobit treba da plaćaju u Srbiji"
Profimedia

Društva za osiguranje u prva tri tromesečja ove godine postigla su rezultate koji su u nekim segmentima najbolji za poslednjih 10 godina, ali se zakoni moraju poštovati i porez na dobit plaćati u Srbiji, izjavila je danas u Aranđelovcu guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na 5. srpskim danima osiguranja "Tempora mutantur".

- Za prva tri tromesečja ove godine ostvaren je pozitivan privremeni neto rezultat u iznosu od 6,7 milijardi dinara. Društva za osiguranje i reosiguranje očuvala su vrednost investicionog portfolija i obezbedila sredstva tehničkih rezervi za izvršavanje obaveza po osnovu ugovora o osiguranju. Ukupna premija je ove godine povećana za 9,7 odsto, na 88,6 milijardi dinara, pri čemu je ova stopa rasta viša od prosečne stope rasta za isti period u prethodnih 19 godina - istakla je Tabakovićeva.

Rast premija kod 17 vrsta osiguranja

Navela je da je u posmatranom periodu bilansna suma sektora osiguranja povećana za 6,7 odsto, na 334,14 milijardi dinara, kapital je povećan za 4,9 procenata, na 68,4 milijardi dinara, a tehničke rezerve veće su za 6,3 odsto, na 221,6 milijardi dinara.

- Beleži se rast premija kod čak 17 vrsta osiguranja. Pritom, segmenti koji u kontinuitetu beleže rast jesu imovinska osiguranja, osiguranje života i dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Ove polise postale su važnije nego ikad do sada, jer prve dve polise omogućavaju osiguranicima ekonomsku sigurnost, dok u slučaju treće polise omogućavaju lakši pristup kvalitetnom medicinskom lečenju - rekla je guvernerka.

Ona je podsetila kako ovakvi rezultati ne bi bili mogući da Vlada Srbije i NBS nisu sproveli mere pomoći privredi i građanima koje su očuvale domaću ekonomiju. Guvernerka je izjavila da će NBS kao i do sada podržavati sektor osiguranja u uvođenju naprednih tehnoloških rešenja u toj oblasti, ali je upozorila i na kontrolnu ulogu banke.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Dani osiguranja moraju da pokažu kako da unapredimo kvalitet života i živimo osigurani od svih rizika koje smo u stanju da sagledamo. Da pružimo zaštitu od tih rizika. Fer uslugu za fer cenu. I tu je konkurencija dobrodošla. Ali nema nadmetanja i nadigravanja s regulatorom koji vam stvara uslove stabilnosti za stvaranje profita - naglasila je guvernerka NBS.

Pravila na korist građanima i državi

Ona je dodala da se zakon mora poštovati i da kazna za nepoštovanje ne može biti deo troška koji se uračunava u transakciju.

- I da ponovim ono što neki zaboravljaju. Ovo je Srbija, koja ne menja opredeljenje o evropskom putu. Ali će NBS usklađivati pravila liberalizacije tako da ona koriste i građanima Srbije i domaćim kompanijama i državi Srbiji, a ne da se ovde stvara dobit, a korist imaju samo ili pretežno matična društva izvan Srbije - istakla je Jorgovanka Tabaković.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug