Niste osigurali stan: Vredi li taj rizik nekoliko kapućina mesečno?

24.04.2021

09:48

0

Polisa osiguranja ne bi trebalo da bude ne poslednjem, već na prvom mestu ulaganja nakon kupovine stana ili kuće 

Niste osigurali stan: Vredi li taj rizik nekoliko kapućina mesečno?
Copyright Brinuti na vreme:Osigurana kuća, Foto:Pixabay/ Tumisu

Konačno ste došli do svog krova nad glavom i sada imate pregršt planova kako ga i čime srediti. Ili jednostavno želite da nešto promenite u onom u kome živite godinama. Planova je, naravno, uvek više nego para za njihovo brzo ostvarivanje pa je potrebno odrediti prioritete. Šta je onaj pravi za svakog je individualno, ali mudrost nam kaže da jedna stvar mora biti veoma, veoma visoko na listi – osiguranje imovine.

Polisa nije bauk

Odlučivanje na osiguranje je, kako rekosmo, mudra odluka ali zahteva i promišljeno postupanje. Ne bojte se osiguravajućih kuća, one su tu da vam pomognu ali se dobro raspitajte od kojih sve rizika možete osigurati svoju imovinu. Pre potpisivanja ugovora pažljivo pročitajte ugovorne odredbe obe strane. Učinite sve da vam bude jasno u kojim slučajevima je isključeno vaše pravo na nadoknadu i budite svesni da postoje posledice čak i u slučaju nenamernog neprijavljivanja okolnosti od značaja za ocenu rizika. I na kraju, kada polisu ugovorite, uredno izmirujte plaćanja premije jer ugovor o osiguranju prestaje da važi 30 dana od prijema preporučenog pisma o dospeloj premiji.

A srpska praksa nam kaže da se o tu globalnu mudrost oglušavamo u velikom broju. U Srbiji je polisom osiguranja imovine obuhvaćeno tek oko 300.000 domaćinstava, od oko 2,5 miliona koliko je registrovano popisom iz 2011. Kao da se važnost sopstvene imovine potcenjuje jer mnogo se zaostaje za svetom. Prema podacima NBS, prosečna premija za osiguranje imovine bila je 2019. godine samo 155 evra po polisi, odnosno samo 25 evra po stanovniku. Već u komšiluku mnogo je veća, pa podaci evropskih osiguravajućih kuća pokazuju da je u Hrvatskoj 48 evra, u Mađarskoj 63, Sloveniji 127 evra… Da ne pominjemo Austriju, gde je 336 evra po stanovniku, ili Dansku sa 557 evra.

A svakodnevne vesti pokazuju da nije baš mudro ignorisati život. Samo ovog meseca smo bili svedoci da je u Nišu samo u jednom požaru deset porodica ostalo bez svojih domova, ili da je u Vranju kuća očas posla izgorela do temelja. Svi se sećamo i dramatičnih scena od prošle godine u Hrvatskoj, gde je zemljotres „poravnao“ čitava naselja.

Ovo su smo one velike vesti, one male svakodnevne tipa poplave u stanu zbog neispravnih instalacija koja je napravila veliku štetu i vlasniku i komšijama, ili provalne krađe, ni ne dolaze stupce novinskih tekstova.

U svoj dom porodice uložu i vreme, i novac, i ljubav. Ponekad i generacijama. To je sigurna luka u koju se vraćete posle napornog radnog dana, izleta ili dužih putovanja i presudno je važno osigurati ga od realnog rizika.

Novac koji je potreban za polisu osiguranja imovine neznatan je u poređenju sa finansijskim mukama koje slede kada se neželjeni događaj jednom desi. Prosečna godišnja premija za osiguranje stana u kome se živi je negde 35 do 50 evra.

Pročitajte još

To je na mesečnom nivou negde vredno koliko i nekoliko kapućina u Beogradu ili Novom Sadu. A za tu sumu pokrili ste osnovne rizike požara, udara groma, kučnih eksplozija, izlivanja vode iz instalacija, provalne krađe… ali i odgovornosti koju kao vlasnik stana imate prema šteti koju štetom u svom stanu napravite i komšiji.

A kada se nezgoda desi, polisa vam obezbeđuje da nadoknadite dobar deo štete, u nekim slučajevima dva i po ili tri miliona dinara u slučaju požara ili više od 100.000 dinara kod izlivanja vode iz instalacija, popularne “poplave“ u kući.

Čak i da se tragedija ne desi, bezbrižan san koji polisa sobom nosi takođe ima cenu.

Razmislite o tome.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike