Cena hleba će se zadžati na 46 dinara do sledeće žetve

16.11.2021

13:50

0

Srbija ima dovoljno rezervi pšenice i građani nemaju razloga za brigu, poručila je ministarka trgovine

Cena hleba će se zadžati na 46 dinara do sledeće žetve
Profimedia

Cena hleba "Sava" od 46 dinara će se bez poskupljenja održavati do sledeće žetve, poručila je ministrarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i istakla da je cena pšenice dostigla rekordnu vrednost od kada se prati statistika na globalnom nivou.

Ona je, gostujući na Televiziji "K1", istakla da bez obzira na deficit ove žitarice na svetskom nivou, Srbija ima dovoljno rezervi i da građani nemaju razloga za brigu.

Dovoljno rezervi

- Pšenica je na svetskoj berzi sirovina doživela neverovatan skok, a te povišice osećaju i domaći proizvođači, ali naši građani mogu biti spokojni, jer je Vlada donela jednu meru koja će obezbediti snabdevanje hleba tipa 500 u naredih šest meseci, ima dovoljno rezervi i pšenice i brašna do sledeće setve - objasnila je Matić.

Podsetila je da je 2011. i 2012. godine, takođe, od strane Vlade doneta Uredba o maksimalnoj ceni hleba tipa 500, kada je koštao 48,8 dinara i da je ta uredba bila na snazi do 2019.

Uredba je pre dve godine prestala da važi, objašnjava Matić, jer su prinosi pšenice bili dobri, sve do sada.

Osvrnula se i na globalnu situaciju sa krizom energenata i istakla da je Srbija i u tom domenu snabdevena rezervama i bezbedna, te da može da zaštiti svoje tržište od većih "udara cena". Dodala je da se i u situaciji sa pandemijom Srbija pokazala kao stabilna država zahvaljujući domaćim resursima i proizvodnji.

Printscreen/Youtube, N1
Tatjana Matić

Sprečićemo svaku zloupotrebu

- Kada imate domaću proizvodnju osnovnih životnih namirnica, to je ključno za stabilnost države i tržišta. Ministarstvo poljoprivrede sa proizvođačima sirovina za osnovne životne namirnice obezbeđuje da postoji stabilnost snabdevanja - rekla je Matić, i istakla da je stabilnosti države u ovom domenu doprinela i Direkcija za robne rezerve.

Ministarka je poručila da će resorna ministarstva sprečiti svaku zloupotrebu po pitanju rasta cena, kao i svaki oblik kalkulacija od strane velikih trgovinskih lanaca, kako bi zaštitila građane.

Ministarka je objasnila da je neminovno da neki proizvodi poskupe, jer se to dešava na svetskom nivou, ali da većeg poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Srbiji neće biti.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug