Srbija obezbedila sebe, ali i komšije: Biće gasa, uprkos velikom kvaru u Bugarskoj

02.11.2021

11:32

0

„Srbijagas“ je sa partnerima dogovorio dodatnu isporuku gasa, dok se ne otkloni kvar na gasovodu u Bugarskoj

Srbija obezbedila sebe, ali i komšije: Biće gasa, uprkos velikom kvaru u Bugarskoj
Copyright Foto:Pixabay

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kazao je da je sa partnerima dogovoreno da Srbija i danas uveze pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske, zbog kvara na cevovodu iz Bugarske. Istakao je da problema u snabdevanju neće biti, a da se otklanjanje kvara očekuje do ponoći.

Ukrajina nudi pomoć Srbiji

Ukrajina je ponudila Srbiji i Mađarskoj da, zbog prekida isporuke gasa usled havarije na gasovodu Balkanski tok u Bugarskoj, tranzit gasa realizuju preko ukrajinske teritorije. - S obzirom na jučerašnju havariju na gasovodu u Bugarskoj, Ukrajina je, uviđajući složenost situacije u kojoj se nalaze Srbija i Mađarska, spremna da prijateljskim narodima ponudi tranzitne isporuke gasa preko Ukrajine - saopštila je ambasada Ukrajine.
 

- Sa partnerima smo postigli dogovor da i danas i sutra, nadam se da neće trebati i prekosutra, Srbija bude snabdevena gasom. Naše zalihe su trenutno na nivou od 400 miliona metara kubnih - kazao je Bajatović za TV Pink.

Prema njegovim rečima i informacijama koje ima iz Bugarske, očekuje se da kvar bude otklonjen i da isporuka gasa počne danas do ponoći.

Bajatović ističe da Srbiji nije problem da to bude sređeno i do sutra u šest ujutru, jer je postignut dogovor sa partnerima.

Kvar na gasovodu u mestu Vetrino na istoku Bugarske dogodio se u ponedeljak rano ujutro. Krak gasovoda prema Rumuniji je najvećim delom osposobljen, a popravlja se cev koja ide prema Srbiji, odnosno BiH.

- "Srbijagas" je poslovao kako treba i ima para, ali džabe vam pare kada u Evropi nema gasa, ali partneri su razumeli situaciju, nismo koristili mehanizme za pomoć, već sarađujemo u regionu - kazao je Bajatović, i u tom smislu kazao da je Srbija juče dala Sarajevu gas, što će učiniti i danas.

Srećom, nije na Balkanskom toku

Kako kaže, do kvara je došlo jer se cev pocepala.

Obezbeđen i gas za BiH

Nove količine gasa za BiH obezbeđene su nakon havarije u Bugarskoj jer su otvoreni ventili u Zvorniku, a gas stiže zahvaljujući kompaniji „Srbijagas“, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.
Naglašeno je da je kompanija "Srbijagas" u ponedeljak obezbedila interventne količine gasa iz Mađarske, kao i da je u poslepodnevnim časovima, nakon dugog procesa lobiranja u zgradi Vlade FBiH, deo gasa pušten i prema BiH.
- U gasnom sistemu pritisak polako raste, već imamo informacije da na mernim stanicama u Zvorniku stižu veće količine gasa... U narednim danima možemo očekivati potpunu normalizaciju snabdevanja gasom prema BiH - naglasio je direktor "Sarajevogasa" Edis Baković, prenosi RTRS.

- To nije na novoizgrađenom "Balkanskom toku". Kako se to desilo, još uvek se ne zna. Istraga je dugo trajala, kvar nije mali, redak je i neobičan. Srećom pa cevi nisu spiralne - kazao je direktor "Srbijagasa".

Bajatović je podsetio da je za kvar u Bugarskoj saznao juče u četiri ujutru i da je "Srbijagas" u najkraćem mogućem roku uspeo da obezbedi dodatnih pet miliona metara kubnih gasa, najvećim delom iz Mađarske, ali nešto i iz Austrije i Ukrajine.

Navodeći da se slična situacija se desila 6. januara 2009. godine kada je Rusija stopirala isporuku gasa, Bajatović kaže da smo ovog puta imali i zalihe - 550 miliona metara kubnih.

Kako kaže, do manje neprijatnosti u snabdevenosti gasom juče je u našoj zemlji došlo jer je "Srbijagas" zamolio sve velike potrošače da se svedu na tehnološki minimum da bi održali parametre u sistemu da budu što ravnomerniji.

Međutim, neki su, kako kaže, samoinicijativno razumeli da treba da isključe gas i zato je došlo do prekida u snabdevanju grejanjem i toplom vodom u nekim domaćinstvima, što je trajalo nekoliko sati.

Na podsećanje novinara da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče kazao da je uvezeno pet miliona kubnih gasa koji je skupo plaćen, Bajatović kaže da je najskuplje da gasa nema.

- Ne pitajte me za to sada jer su cene različite. Posle ćemo podneti izveštaj, ali ne bih da licitiram, jer cena već danas može biti drugačija. Ti troškovi će biti prikazani - kazao je Bajatović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike