Rebalans pred poslanicima: „Višak“ para u investicije i pomoć građanima

26.10.2021

09:58

0

U Skupštini Srbije danas po hitnom postupku raspravlja o drugom rebalansu budžeta u ovoj godini, „zbog dobrih finansijskih rezultata u prvih devet meseci“

Rebalans pred poslanicima: „Višak“ para u investicije i pomoć građanima
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se rebalans budžeta za ovu godinu, o kome se danas raspravlja u Skupštini Srbije, radi zbog dobrih finansijskih rezultata u prvih devet meseci kako bi se taj novac raspodelio na bolji standard građana, kao i dalja kapitalna ulaganja.

Oporavak brži od očekivanog

On je, obrazlažući pred poslanicima Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu Srbije za 2021. godinu, rekao da se naša ekonomija znatno brže oporavlja od svih predviđanja i da treba da budemo zadovoljni zbog toga.

- U republičkom budžetu je u prvih devet meseci ostvaren deficit od 93 milijarde dinara, što je za 182,6 milijardi dinara bolje od planiranog. Rebalans je prevashodno razvojni a ukupni budžetski prihodi predviđeni njime iznose 1.488,5 milijardi dinara, što je za 132,2 milijarde dinara, odnosno 9,7 odsto, više u odnosu na iznos prihoda planiran rebalansom iz aprila ove godine - rekao je Mali.

Dodao je da je u odnosu na planirane prihode budžeta, iznos planiran ovim rebalansom veći za 152,2 milijardi dinara.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.279,3 milijarde dinara što je povećanje od 111 milijardi dinara, a neporeski u iznosu od 191,5 milijardi što je povećanje od 21,1 milijardi.
Kada je reč o strukturi prihoda, poreski prihodi čine 85,9 odsto, neporeski 12,9 a 1,2 odsto se odnosi na donacije.

Manji deficit

Rebalansom je smanjena projekcija deficita u odnosu na onaj koji je projektovan u aprilu i biće 4,9 odsto, a udeo javnog duga u BDP-u biće 58,2 odsto.

Do kraja godine očekuje se rast veći od sedam odsto, rekao je Mali, navodeći da je država sve svoje obaveze ispunila i da su plaćene obaveze u dinar i u dan, prema građanima i privredi.

On je dodao da je nivo javnog duga pod kontrolom i da će se nastaviti sa kapitalnim investicijama i podizanjem plata i penzija.

Rebalans je predvideo i novac za početak gradnje metroa u Beogradu, a pripremni radovi na izgradnji bi trebalo da krenu u drugoj polovini novembra.

Nastaviće se sa izgradnjom Moravskog koridora, očekuje se da će do marta sledeće godine biti završen autoput od Pojata do Kruševca, zatim gradiće se put od Požarevca do Golupca.
Obezbeđen je novac za izgradnju Kliničkog centra u Beogradu, fabriku vakcina, planirane saobraćajnice, za kanalizaciju i izgradnju fabrika za prečišćavanje otpadnih u više od 60 opština i gradova.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o Zaštitniku građana, zatim izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama, izmene i dopune Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, izmene i dopune Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (Pametna brojila) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike