Ministar Mali uveren: Imamo novca za treći paket

20.04.2021

07:43

0

Srpski ministar finansija kaže da država neće imati problem u finansiranju trećeg paketa mera za pomoć privredi i građanima od 257 milijardi dinara

Ministar Mali uveren: Imamo novca za treći paket
Copyright Printscreen/Pink

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali,, kaže da država ima novca za treći paket pomoći građanima i privredi. Na računu Trezora trenutno nalazi 259 milijardi, ali potreban novaca će se delom pokriti jeftinim zaduživanjem na finansijskom tržištu.

Fiskalni savet prognozira 62 odsto

Stav Fiskalnog saveta, koji je na poslednjoj sednici Odbor za finansije Skupštine Srbije predstavljao predsednik prof. Pavle Petrović, je da je od dodatne dve milijarde evra predviđene rebalansom samo jedna milijarda opravdana i u nekim delovima izuzetno dobro usmerena, dok je podela novca građanima ekonomski neopravdana. Sa dodatnim zaduživanjem deficit će iznositi oko 3,5 milijarde evra ili oko sedam odsto BDP-a, a javni dug će povećati sa 58 odsto na 61 ili 62 odsto BDP-a.

Mali je na TV K1 rekao da se i pored trećeg paketa mera i rebalansa budžeta, čiji će predlog sutra biti pred poslanicima u Skupštini Srbije, neće preći nivo javnog duga od 60 odsto BDP-a. Fiskalni savet je na resornom odboru Skupštine Srbije, gde se rasrpavljalo o predlogu rebalansa budžeta, ustvrdio drugačije.

– Ako pogledamo koliko u ovom trenutku imamo para na računu, a to je  259 milijardi dinara, a treći paket je 257 milijardi, nećemo da se zadužujemo, ali novac je i dalje jeftin na finansijskom tržištu tako da ćemo deo pokriti sa računa, a deo na finansijskom tržištu, jer se to trenutno isplati – kazao je ministar odgovarajući na pitanje kojim novce će treći paket biti finansiran.

Ističe da je to princip ekonomske politike kojeg se drži Vlada, da dugoročne kapitalne investicije finansira dugoročnim izvorima finansiranja.

– Vodimo računa o svakom dinaru, nama javni dug u odnosu na BDP i sa ovim rebalansom i sa trećim paketom mera, kao i s rekordnim investicijama u kapitalne projekte, ne prelazi 60 odsto BDP-a, što je nivo „Mastrihta“, a pogledajte ostale zemlje: Nemačka ima dug na 80 odsto, Crna Gora preko 100 odsto BDP-a, zadužene su i Francuska, Španija, Grčka, Italija… – naveo je Mali.

Pročitajte još:

Istakao je da će ukupna pomoć privredi i građanima, zajedno sa dva paketa pomoći od prethodne godine, biti u vrednosti od oko osam milijardi evra, što je 17,2 odsto BDP-a.

Ministar Mali je dodao da nema puno zemalja u svetu koje su toliku pomoć izdvojile za tu namenu, srazmeno svom BDP-u.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike