Predsednik Vučić: Pančevo će tek da oživi, fabrika kompanije" Broze" verovatno najbolja ikada u Srbiji (FOTO)

14.10.2021

09:53

0

Autor: J. S. J.

Izgradnja novih pogona Brosea počela je u martu 2020. godine, a od jula ove godine više od 350 zaposlenih prizvodi električne motore ventilatora za automobilske hladnjake i elektroniku

Predsednik Vučić:  Pančevo će tek da oživi, fabrika kompanije" Broze" verovatno najbolja ikada u Srbiji (FOTO)
Tan2021-10-14_12816464_0 - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao fabriku i razvojni centar kompanije Broze (Brose) u Pančevu.

Posle obilaska fabrike predsednik je rekao da će više od 40 odsto zaposlenih biti inženjeri i skoro isto toliko zaposlenih sa visokom stručnom spremom.

Predsednik Vučić je prilikom obilaska je rekao da je ovo "verovatno najbolja fabrika ikada u Srbiji".

Napomenuo je da je u pitanju "velika investicija" od čak 180 miliona evra.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
 

- Tek će Pančevo da oživi - dodao je predsednik govoreći o nemačkoj fabrici u kojoj je 350 zaposlenih i koja sarađuje sa fakultetima te prima na praksu studente što u Pančevu, što u Nemačkoj. Fabrika sarađuje i sa Mašinskom školom.

Predsednik je rekao da će ta fabrika biti važna za dalji razvoj Pančeva i dodao da je potrebno da se izgradi deo obilaznice oko Beograda i do Pančeva.


Kazao je da treba izgraditi deo obilaznice od Bubanj Potoka do Vinče, gde će biti izgrađen novi most na Dunavu, i zatim do Pančeva.

Predsednik je razgovarao sa radnicima i upoznao se sa procesom proizvodnje Brosea u Pančevu.

Jedan radnik mu je pokazao deo za električni motor ventilatora za automobilske hladnjake na kome piše "made in Serba" i istakao da se ti delovi ugrađuju u renomirane marke automobila kao što su Mercede i Folksvagen.

 


Vučić je uzeo deo u ruku, pogledao i sa zadovoljstvom prokomentarisao - stvarno piše "made in Serbia".

-Verujemo da će izvoz biti godišnje gotovo 500 milona evra do 2025, kada se sve završi. Ovo je velika stvar za Pančevo, ceo Banat, Beograd, ali i celu Srbiju -naveo je Vučić.

Predsednik je naglasio da mu se, ipak, najviše dopalo u fabrici to što je video naše ljude raspoložene i pune energije, jer znaju da rade nešto dobro ne samo za svoje porodice već i svoju zemlju.

 

Izgradnja počela u martu 2020.

 

Izgradnja novih pogona Brosea počela je u martu 2020. godine, a od jula ove godine više od 350 zaposlenih prizvodi električne motore ventilatora za automobilske hladnjake i elektroniku.

Puštanje proizvodne linije na kojoj će se izrađivati električne pumpe za ulje planirano je za početak 2022. godine.

Brose će do početka naredne godine uložiti ukupno 120 miliona evra u prvu fazu izgradnje pogona, koji se prostiru na oko 60.000 kvadratnih metara.

Već je najavljeno proširenje proizvodnih linija gde bi do 2025. godine trebalo da radi ukupno 1.100 zaposlenih, uz ciljani promet srpskog dela kompanije od oko 440 miliona evra.

Brose se odlučio za lokaciju u Pančevu zbog toga što je to razvijen industrijski grad u kome postoji veliki broj kvalifikovanih stručnjaka, a u obližnjem Beogradu i Novom Sadu renomirani univerziteti sa kojima kompanija želi da sarađuje.

Ove jeseni će 20 studenata iz Srbije obaviti stručnu praksu u Broseovoj fabrici u Pančevu, a neki od njih i u Nemačkoj, najavila je kompanija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike