Devizne rezerve 13 milijardi evra, u zlatu 35 tona

24.11.2020

09:38 >> 09:41

0

Srbija nastavlja da uvećava devizne rezerve i u vreme krize

Devizne rezerve 13 milijardi evra, u zlatu 35 tona
Copyright Pixabay

Srbija danas raspolaže sa 13,1 milijardom evra deviznih rezervi, od čega ima u zlatu 35,4 tone, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je na Beogradskom ekonomskom forumu istakla je da zlatne rezerve predstavljaju 14 odsto od ukupnih deviznih rezervi, koje su dvostruko uvećane u odnosu na 2018. godinu.

“Posle kupovine u 2019. godine, mi smo i u ovoj kriznoj godini u dogovoru sa predsednikom i vladom nastavili da se odgovorno ponašamo i uvećavamo devizne rezerve, najstabilnijim delom, to jest zlatom”, navela je Tabaković.

Istakla je da je u vreme krize obaveza donosioca odluka svuda u svetu da deluju sinhronizovano, prema svega obaveza prema građanima.

Tabaković je naglasila da NBS vodi odgovornu politiku i da je  zbog toga već godinama niska i stabilna inflacija i imamo stabilan devizni kurs.

Povoljno zaduživanje

Guvrenerka je podsetila da je Srbija juče na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 1,2 milijardi američkih dolara, po kuponskoj stopi od 2,125 procenata i stopi prinosa od 2,35 odsto i istakla da je Srbija postigla najpovoljniju cenu finansiranja od 1,066 odsto, što su do sada najniže kamatne stope.

Republika Srbija juče je prevremeno otkupila obveznica iz 2011. godine u američkim dolarima po stopi prinosa od 7,5 odsto i kuponskoj stopi od 7,25 odsto.

Pročitajte još:

Zašto se procene MMF i Svetske banke o rastu srpske privrede razlikuju od prognoze NBS, i ko je na kraju promenio stav?

Upozorenje Komisije: Pred Zapadnim Balkanom veliki posao u borbi za čist vazduh, ugalj najveći problem

Ministarstvo finansija je pritom zaključilo unakrsnu valutnu svop transakciju kojom obaveze po osnovu emitovane obveznice konvertuje u evre po značajno nižoj finalnoj kamatnoj stopi.

Nove desetogodišnje obveznice su emitovane u iznosu od 1,2 milijarde američkih dolara po prinosu od 2,35 odsto, kuponskoj stopi od 2,125 procenata i finalnoj kamatnoj stopi u evrima, nakon realizacije hedžing transakcije, od 1,066 odsto.

Ostvarena stopa je sedam puta niža od stope prethodno izdatih obveznica iz 2011. godine, što je ujedno i bio cilj nove emisije. Obveznice će biti listirane na Londonskoj berzi

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike