Nema naknade zbog otkazanog leta: London oprostio Rajaneru i Britiš ervejzu

07.10.2021

09:24

0

Britanski tržišni regulator prekinuo je postupak protiv „Rajanera“ i „Britiš ervejza“, koji nisu vratili pare putnicima datih za letove koji su otkazani zbog korone

Nema naknade zbog otkazanog leta: London oprostio Rajaneru i Britiš ervejzu
Copyright Pixabay/ Dirk Daniel

Aviokompanije iz Britanije i Irske neće morati da u Velikoj Britaniji vrate novac putnicima čiji su letovi otkazani zbog korona mera ograničenja. Britanski regulator tržišta odustao je od postupka protiv avioprevoznika, pozivajući se na „nedorečenost propisa što ishod čitavog postupka čini neizvesnim“.

Tokom zaključavanja zbog pandemije, „Britiš Ervejz“ je umesto povraćaja novca ponudio vaučere ili promenu rezervacija za letove koji nisu izvedeni, a „Rajaner“ je nudio samo opciju promene bukinga, prenosi Rojters.

Uprava za zaštitu konkurencije i kontrolu tržišta (CMA) pokrenula je postupak protiv ovih avioprevoznika u junu, navodeći da putnicima koji zbog zakonskih propisa nisu mogli da realizuju rezervisane letove treba vratiti novac.

Međutim, CMA je danas saopštila da zakonom nije dovoljno jasno precizirano pravo  putnika na povrat novca u ovako neuobičajenim okolnostima, te da se stoga ne može opravdati nastavak postupka.

Čvrsta vera ali...

Izvršni direktor Andrea Košćeli izjavio je da CMA "čvrsto veruje" da se putnicima mora ponuditi potpuna refundacija, ali da je Uprava, nakon razmatranja relevantnog zakona i prikupljenih činjenica u istrazi, zaključila da vreme koje bi bilo potrebno za rešavanje slučaja na sudu i njegov neizvestan ishod, više ne mogu da opravdaju dalje trošenje javnog novca.

Rajaner je pozdravio odluku o zatvaranju istrage.

Ovakvu odluku CMA olakšava činjenica da Britanija više nije članica EU, u kojoj se insistira da se vrati novac i putnicima kojima su otkazani letovi, kao generalno svim i turistima koji zbog kovida nisu mogli da realizuju planirana i uplaćena turistička putovanja.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike