Siniša Mali: Dva stuba budžeta za 2021. godinu

24.11.2020

16:07 >> 16:09

0

Ministar je istakao da se i pored krize sa kovidom ide sa povećanjem penzija i plata

Siniša Mali: Dva stuba budžeta za 2021. godinu
Copyright Siniša Mali; Tanjug/ Rade Prelić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas za Tanjug da se Predlog budžeta za 2021. godinu oslanja na dva stuba, jedan je podizanje standarda građana, a drugi povećanje kapitalnih investicija i dostizanje projektovanog rasta od šest odsto.

Mali je podsetio da je Vlada Srbije već usvojila Nacrt budžet na sednici i da se Predlog već nalazi u skupštinskoj proceduri.

Niže kamate

Ministar je ponovio i da je Srbija juče emitovala obveznicu od 1,2 milijarde dolara po stopi od 1,225 odsto, navodeći da je istog dana kamatna stopa, nakon hedžing transkacije, bila 1,066 odsto, što je donelo uštedu od 11,6 milijardi dinara u narednih deset godina.

– Građani treba da znaju da što su niže kamatne stope po kojima se država zadužuje, to su niže kamate u bankama u smislu stambenih kredita, lizinga i svega ostalog – poručio je Mali.

– I pored krize sa kovidom idemo sa povećanjem penzija od 5,9 odsto od 1. januara 2021.godine, kao i sa povećanjem minimalne cene rada od 6,6 odsto i uz to imamo smanjenje opterećenja na zarade – istakao je Mali.

On je dodao da će se za zdravstvene radnike od 1. januara 2021. godine plate povećati za pet odsto, a za ostale 3,5 odsto, a zatim će od aprila biti dodatnog povećanja za još 1,5 odsto.

Pročitajte još: Sto najvećih kompanija u Srbiji ostvarilo prihod od 24,6 milijardi evra

Na taj način se, kako kaže, povećava i tražnja za robom i uslugama, čime se podržava i nivo privredne aktivnosti i ostvaruje projektovana stopa rasta od šest odsto.

Prema njegovim rečima, kapitalne investicije u Predlogu budžeta za sledeću godinu iznose 330,6 milijardi dinara, što je 5,5 odsto budžeta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike