BDP porastao sedam odsto već u trećem kvartalu

05.10.2021

10:53

0

Bruto domaći proizvod Srbije će ove godine biti veći za 6,5 do sedam odsto, nego što je bio prethodne, procenjuju u Ministarstvu finansija i NBS

BDP porastao sedam odsto već u trećem kvartalu
Copyright Profimedia

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će Srbija imati jedan od tri najbolja rezultata u Evropi kada je reč o ekonomskom rastu u vreme pandemije.

Očekuje se da u trećem kvartalu rast bruto domaćeg proizvoda iznosi ne 5,6 odsto, kako je očekivano ranije, nego sedam procenata. Toliko se očekuje da bude i rast do kraja godine, rekao je ministar Mali obrazlažući set finansijskih zakona u Skupštini Srbije.

Mali je naglasio da je za građane važno da znaju da se imajuću u vidu ova kretanja može razgovarati i o većim penzijama i platama.

- To su teme sa kojima ćemo izaći pred građane Srbije u narednih par dana kada budemo sumirali konačne rezultate za treći kvartal - naveo je on.

NBS procenjuje „bar 6,5 odsto“

Narodna banka Srbije (NBS) procenjuje da će realni rast bruto domaćeg proizvoda biti 6,5 odsto ove godine, uz mogućnost da bude i više.

- Za sledeću godinu prognozira se realni rast od 4,5 odsto sledeće godine, koliko očekujemo i u srednjem roku - izjavila je danas viceguverner NBS Ana Ivković.

Govoreći na Beogradskom ekonomskom forumu, Ivković je kazala da su projekcije da bi inflacija, nakon uticaja privremenih faktora prošle i ove godine koji su delovali u različitom smeru, od polovine sledeće godine trebalo da bude na nivou na kojem je bila i prethodnih osam godina, a što joj je i prosek od početka pandemije. To je nivo od oko tri odsto.

- Kada je reč o uticaju privrednog rasta na inflaciju, procenjujemo da brži rast bruto domaćeg proizvoda koji očekujemo, neće imati inflatoran karakter, posebno imajući u vidu da kvalitetnija infrastruktura povećava produktivnost ekonomije - rekla je Ivković.

Takođe, dodaje, kvalitetnija infrastruktura stimuliše investicije privatnog sektora kao i rast proizvodnih kapaciteta, zahvaljujući čemu bi, kaže, efekat tražnje na inflaciju trebalo da ostane nepromenjen.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike