Srpski BDP 7.740 dolara po stanovniku, pad prošle godine samo 0,9 odsto

01.10.2021

11:25

0

Srpska zvanična statistika dala je danas konačne rezultate za rast ekonomije u 2020. godini

Srpski BDP 7.740 dolara po stanovniku, pad prošle godine samo 0,9 odsto
Copyright Pixabay

Bruto domaći proizvod Srbije u 2020. godini iznosio je 5.502 milijarde dinara, što je 53,4 milijarde američkih dolara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

RZS navodi da je prošlogodišnji BDP u odnosu na 2019. godinu nominalno (u novcu) veći za 1,5 odsto, a realno (kada se odbije inflacija) manji za 0,9 procenata.

U 2020. godini najveći doprinos BDP-u od 13,3 posto imao je sektor prerađivačke industrije, sa 11,3 procenta sledi trgovina na veliko i malo i popravke motornih vozila, dok je sedam posto rezultat sektora poslovanja nekretninama.

Prema doprinosu BDP-u slede poljoprivreda, šumarstvo i rudarstvo sa 6,3 posto, sektor informisanja i komunikacija sa 5,4 procenta.

Najveći realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) po delatnostima prošle godine je ostvario sektor informisanja i komunikacija - 8,6 posto, a sledi sektor zdravstvene i socijalne zaštine sa 5,8 procenata.

Najznačajniji realni pad BDV-a bio je, očekivano zbog posledica pandemije i epidemioloških mera, u sektoru smeštaja i ishrane - 29,3 posto, kao i u oblasti umetnosti, zabave i rekreacije, sa padom od 19,5 odsto.

Gledajući rashode, realni rast zabeležen je kod izdataka za individualnu potrošnju sektora države i to 4,7 odsto, kao i izdataka za kolektivnu potrošnju sektora države (0,4 odsto), što je takođe očekivano zbog potreba države da pomogne i privredu i građane u vreme krize.

Realni pad zabeležen je kod izvoza dobara i usluga od 4,2 odsto, uvoza dobara i usluga 3,6 odsto, kao i izdataka za individualnu potrošnju sektora domaćinstava 1,9 odsto i bruto investicija u osnovna sredstva 1,9 odsto. Sve ovo su posledice „zaključavanja“, prekida lanaca snabdevanja sirovinama i delovima, gubitka posla ali i opreza i građana i privrede u potrošnji u neizvesnim vremenima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G.M.Š.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike