"Država očuvala mali biznis, NBS ispunila zadatak"

05.10.2021

09:32

0

Mala i srednja preduzeća su i u pandemiji zadržala stabilan rast, a centralna banka je ispunila svoj „domaći zadatak“, istaknuto drugog dana Beogradskog ekonomskog foruma

"Država očuvala mali biznis, NBS ispunila zadatak"
dinari novac - Copyright Profimedia

Ekonomski pokazatelji govore da je naša zemlja danas politički i ekonomski stabilna sa međunarodnim kredibilitetom i da je primamljiva za strane investitore, rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić na otvaranju drugog dana Beogradskog ekonomskog foruma (BEF).

- Motor privrede su mala i srednja preduzeća koja su, uprkos pandemiji zadržala stabilan rast tokom 2020. godine, čemu je doprinela i pomoć Vlade Srbije. Povećan je broj preduzeća za tri odsto u odnosu na 2019. godinu, broj zaposlenih je porastao za preko 21.000, pre svega u malim preduzećima - rekao je Ljušić.

Dodao je da je vrednost izvoza malih i srednjih preduzeća povećan za 20 milijardi dinara ili 2,7 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Pandemija se odrazila na pad privredne aktivnosti u MSP sektoru, pa je Ministarstvo privrede pomoglo obezbeđivanjem povoljnih kredita za obrtna sredstva, likvidnost i privredni razvoj.

- Vlada je 2020. uzela kredit od Evropske investicione banke u iznosu od oko 200 miliona evra, od čega je polovina usmerena na očuvanje likvidnosti preduzeća a sa drugom polovinom kredita će biti finansirana nova investiciona kreditna linija - naveo je Ljušić.

On je rekao da je u 2021. godini investiciona aktivnost u MSP sektoru nije zaostajala za 2019. godinom, pa je odobreno oko 2,7 milijardi dinara podsticajnih sredstava.

- U kombinaciji sa povoljnim kreditima ukupna investiciona aktivnost bila je preko 11 milijardi dinara, a odobreno je preko 800 kreditnih zahteva - izjavio je Ljušić.

NBS ostvarila svoje ciljeve

Narodna banka Srbije (NBS) ostvarila je i u pandemiji ali i u prethodnoj deceniji, ciljeve i zadatke koje ima po zakonu. Među tim ciljevima su niska inflacija, relativno stabilan kurs dinara prema evru, devizne rezerve…,istaknuto je iz NBS

- Bruto devizne rezerve koje su na kraju avgusta bile na nivou od 15,6 milijardi evra, što je za 55 odsto više u odnosu na avgust 2012. godine, dok su neto devizne rezerve u tom periodu više nego udvostručene - izjavila je danas viceguverner NBS Ana Ivković.

Govoreći na BEF, Ivković je kazala da su dobar rezultat NBS i kamatne stope na nove dinarske kredite koje su u proseku smanjene za čak 14,5 procentnih poena za privredu, i za oko 13 procentnih poena za stanovništvo.

Po svim tim osnovama, relativno stabilan kurs dinara prema evru i drastično niže kamate, i troškovi kamata i kursnih razlika za srpsku privredu su za 278 milijardi dinara, odnosno za 72 odsto niži u odnosu na 2014. godinu.

- Uštede po oba osnova, i kamate i kursne razlike, otvarale su prostor za investiranje, i to je naša privreda i iskoristila. U tom periodu privatne investicije su, do pandemije, rasle po prosečnoj stopi od 8,5 odsto, što je prilično visoka stopa rasta investicija - rekla je Ivković.

Istakla je da imamo i situaciju da su prvi put od prošle godine uslovi dinarskog i evro-indeksiranog kreditiranja privrede gotovo izjednačeni. Na primer, u julu ove godine prosečna kamatna stopa na nove dinarske kredite bila je na nivou od 2,55 odsto, a na evro-indeksirane 2,3 odsto.

Ivković je kazala i da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima bankarskog sektora sa oko 20 odsto, što je petina aktive bankarskog sektora, svedeno na 3,5 odsto, i to takođe uprkos pandemiji.

- U ovom periodu, odnosno od 2012. godine i dinarska štednja stanovništva konstantno raste i s preko 100 milijardi dinara na kraju septembra, za oko šest puta je veća nego krajem 2012. godine - rekla je Ivković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike