Ako ne želite da vas prevare na internetu, pravila su jednostavna

23.09.2021

09:08 >> 09:11

0

NOPS evidentirao brojne prodavce koji krše zakon plasirajući robu putem fejsbuk i instragam profila a kod kojih kupci kupuju na sopstveni rizik

Ako ne želite da vas prevare na internetu, pravila su jednostavna
Copyright Profimedia

Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača (NOPS), objavila je spisak internet sajtova i profila sa društvenih mreža sa kojih više od 400 „trgovaca“ prodaje robu a za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa zakonima, javljaju „Večernje novosti“.

Kod takve kupovine kod neregistrovanih prodavaca, od kojih ljudi najviše kupuju obuću, odeću, parfeme, suplemente i dodatke ishrani, potrošači nisu zaštićeni jer ne mogu niti da proizvod vrate niti da ga zamene za drugi a niti da se efikasno požale inspekciji.

Sa rastom onlajn trgovine u Srbiji, povećava se i broj prodavaca „na crno“ kod kojih kupci pazare na sopstveni rizik.

– Odredbe Zakona o zaštiti potrošača ne mogu da se primene u toj situaciji. Prodaja na crno treba da se prijavi inspekciji i da se podnese tužba za naknadu štete ukoliko je moguće identifikovati osobu od koje je kupljena roba – ističu u NOPS.

Pravila zaštite jasna: Gledajte gde kupujete

Kao bi se zaštitili od štete u što je moguće većoj meri, kupci bi trebalo da se pridržavaju nekoliko jednostavnih pravila.
Prodavci koji trguju putem Interneta, prema Zakonu o elektronskoj trgovini, obavezni su da na vidnom i dostupnom mestu naznače poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični i PIB broj.

Ukoliko toga na vebsajtu ili profilu na društvenim mrežama nema, nema ni potrebe da dalje razgledate robu.

Pročitajte još:

Dalje, prodavac je obavezan da navede i detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove. Ukoliko i toga nema, ne upuštajte se u kupovinu jer „skriveni troškovi“ bi mogli ispasti dobar ukupne cene koju platite a znatno veći nego što ste “videli“.

Kada trgovac poseduje sve te podatke, i ukoliko su tačni, kako ističu u NOPS, smatra se da posluje u skladu sa zakonom.
Prilikom kupovine, u toj situaciji, primenjuju se odredbe Zakona o zaštiti potrošača i drugih propisa koji regulišu prodaju van poslovnih prostorija.

– Borba sa onlajn trgovcima koji rade na crno je veliki izazov, jer za pet minuta neko može da napravi neki profil na društvenim mrežama i da oglasi prodaju robe – ističu iz NOPS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike