Tabakovićeva: Sektor osiguranja zadržaće stabilnost i u krizi, rast premije 2,2 odsto

26.11.2020

09:18 >> 10:29

0

Otvoreni Srpski dani osiguranja u Aranđelovcu, prvi put onlajn

Tabakovićeva: Sektor osiguranja zadržaće stabilnost i u krizi, rast premije 2,2 odsto
Copyright Foto: Milos Tesic/ATAImages

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas na “Srpskim danima osiguranja” da se taj sektor, kao i sve druge delatnosti, nalazi u nesvakidašnjem periodu zbog krize izazvane pandemijom kovida 19, kao i da je uverena da će osiguranje u Srbiji uprkos tome zadržati svoju poziciju i dalje ojačati.

“Srpski dani osiguranja” otvoreni su danas u Aranđelovcu, prvi put onlajn i pod simboličnim nazivom “Prijatelji, kako ste”, sa centralnom temom koliko je pandemija kovida 19 uticala na osiguravajuće kuće i banke, ukazujući na značaj osiguranja u vreme krize.

Rast, ipak, manji od proseka

– Osiguranje se, kao i sve druge delatnosti, nalazi u nesvakidašnjem periodu u kojem treba pronaći načine da se premoste sve poteškoće sa kojima se suočavamo. Verujem da imamo i znanja i volje i da će osiguranje zadržati svoju poziciju u budućnosti, ali i da će ojačati – poručila je Tabakovićeva.

Kako je istakla, sektor osiguranja u prva tri tromesečja ove godine ostvario je pozitivna kretanja, beleži rast ukupne premije osiguranja od 2,2 odsto, a pre svega u segmentu imovinskog, dobrovoljnog zdravstvenog i osiguranja motornih vozila.

Ipak niži rast premija ove godine; Profimedia

– Taj rast je, ipak, znatno manji od prosečnog desetogodišnjeg rasta, što upozorava na to da pune efekte pandemije možemo tek očekivati – rekla je guvernerka.

Mnogo izazova

Ukazala je da smo, ipak, u proteklom periodu uspeli da održimo stabilnost sektora osiguranja, što potvrđuju pozitivna kretanja pokazatelja adekvatnosti kapitala i profitabilnosti, kao i ostvaren neto pozitivan rezultat od 11,1 miljarde dinara.

Pročitajte još: U Srbiji manji skok javnog duga nego u ostatku Evrope

Rekla je da je potreban neposredan dijalog svih učesnika kako bi se pokrenuli procesi aktivnosti na dobrobit osiguranja i privredne delatnosti.

Guvernerka je naglasila da je pandemija nametnula mnogo izazova kako da se nosimo sa ograničenjima zdravstvenih mera i kako organizovati poslovanje i obezbediti nesmetano obavljanje privrednih aktivnosti i sačuvati što veći broj radnih mesta, kao i stabilnost ukupnog fiannsijskog sistema.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike