Nikad povoljnije kamate: Da li je pravo vreme za uzimanje kredita ili treba biti oprezan

28.11.2020

19:26 >> 09:58

0

Autor: S. Gavrić

I ove godine je, uprkos krizi zbog korona virusa, tražnja za kreditima građana u porastu

Nikad povoljnije kamate: Da li je pravo vreme za uzimanje kredita ili treba biti oprezan
Copyright Pixabay/ Raten-Kauf

Kamate na bankarske pozajmice su rekordno niske svuda u svetu, pa i u Srbiji, a da to odgovara potencijalnim korisnicima kredita pokazuju i podaci o rastu zaduženosti. Tako su gotovinski krediti ove godine zabeležili rast od 19,8 odsto, a stambeni od oko 13 odsto, pokazuju podaci Udruženja banaka.

A da li je sada prava prilika za zaduživanje ili ipak treba biti oprezan? Na to pitanje za 24sedam odgovara i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, ali i sami bankari.

Iznos kamata

Kamatne stope na dinarske pozajmice u Srbiji u proseku iznose oko osam odsto, pokazuju zvanični podaci, dok su kamate za kredite u evrima, i to stambene, oko četiri odsto.

– Smanjenje referentne kamatne stope NBS ključno je opredelilo kretanje kamatnih stopa na dinarske kredite privredi i stanovništvu, koje su danas za 13 procentnih poena niže u odnosu na maj 2013. godine, kada je počeo ciklus ublažavanja monetarne politike. Istovremeno, pad premije rizika zemlje i povećanje kreditnog rejtinga, uz niske kamatne stope u zoni evra, doprinele su padu kamatnih stopa i na evro indeksirane kredite u posmatranom periodu – objašnjava guvernerka.

Prema njenim rečima, NBS očekuje da će efekti dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike nastaviti da doprinose očuvanju povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rastu njihovog raspoloživog dohotka i u narednom periodu.

Dodatni preduslovi NBS

– Odluku da li treba da se zadužuju, građani treba da donose u skladu sa svojim platežnim sposobnostima i potrebama za konkretnim vrstama kreditnih proizvoda, pri čemu moraju voditi računa o visini kredita, valuti i rokovima zaduživanja, kao i o svojim mogućnostima da uredno izvršavaju kreditne obaveze, a NBS svojim merama utiče da uslovi finansiranja budu što povoljniji – naglasila je Jorgovanka Tabaković.

Ona dodaje da je NBS, pored moratorijuma, stvorila dodatne preduslove za lakšu otplatu obaveza klijenata banke i olakšan pristup finansiranju, poput mogućnosti refinansiranja ili produžetka roka otplate, olakšanog pristupa stambenim kreditima…

Iako je zaduživanje povoljno, i bankari savetuju da se dobro razmisli pre potpisivanja ugovora o kreditu; Profimedia

Bankari potvrđuju da je i ove, krizne, godine ipak došlo do rasta kredita. Prema rečima Vlastimira Vukovića, člana Izvršnog odbora NLB banke, stambeni zajmovi u ovoj banci porasli su za 40 odsto u odnosu na kraj prethodne godine.

– Kamatna stopa jeste jedan od faktora koji se procenjuju kada se odlučujemo za kredit, i u tom smislu, ovo jeste dobar trenutak da zajmom rešimo neka svoja životna pitanja. Tu bih pre svega istakao rešavanje stambenog pitanja jer su kamate na kredite namenjene u te svrhe u ovom trenutku zaista povoljne. Značajan deo naših klijenata je iskoristio te prednosti, što pokazuje i rast stambenih zajmova u našoj banci od 40 odsto u odnosu na kraj prethodne godine – kaže za 24sedam Vuković.

Odgovorno zaduživanje

Ipak, kako dodaje, prilikom donošenja odluke o zaduživanju, treba voditi računa i o drugim pitanjima, prilagoditi model kredita svojoj aktuelnoj situaciji, odlučiti se za iznos i ročnost koji će zadovoljiti naše potrebe, a neće ugroziti stabilnost našeg kućnog budžeta.

– Tu uvek treba iskoristiti pomoć svog bankara koji može da nam pomogne u analizi naše finansijske situacije i nađe najbolje rešenje za naše potrebe – savetuje Vuković.

Potrošački krediti na tapetu

Prema podacima iz poslednjeg Kreditnog izveštaja Udruženja banaka Srbije, za septembar, zabeležen je rast kredita u sektoru stanovništva, i to 15,1 odsto od početka godine.
– Prema podacima za septembar 2020, u odnosu na isti period prethodne godine, najznačajniji rast pojedinačno beleže potrošački krediti, preko 20 odsto, ali oni su vrlo skromni u ukupnom obimu kredita i imaju izuzetno malu početnu osnovu – kažu u Udruženju, i dodaju da je najznačajniji rast gotovinskih i stambenih kredita.

U Adiko banci ističu da uvek savetuju klijente da se odgovorno zadužuju.

– Tako ih savetujemo bez obzira na visinu kamatnih stopa. Napominjemo im i da uvek uzmu u obzir visinu svojih prihoda i rashoda na mesečnom nivou kada donose odluku o zaduživanju. U svakom slučaju, niske kamatne stope pojeftinjuju zaduživanje i smanjuju se rate kredita, tako da daju prostora građanima i privredi da lakše donesu odluku o potencijalnom zaduživanju kako bi mogli lakše da ostvare neku kupovinu ili investiciju – kaže za 24sedam Vojislav Lazarević, predsednik IO Adiko banke.

I u Erste banci savetuju klijente da pre svega postupe u skladu sa svojim finansijskim potrebama i mogućnostima.

Pročitajte još: Kina i SAD “ratuju”, a ceh može da plati i Srbija

Pročitajte još: Srbija i Francuska potpisale sporazum, predsednik Vučić najavio početak izgradnje metroa za kraj 2021. godine

– To podrazumeva da pri odlučivanju o zaduživanju razmotre koliko će iznositi mesečna rata, koliko dugo će otplaćivati kredit, da li im je određena dužina roka otplate prihvatljiva, da li i koja vrsta kredita može biti najbolji odgovor na njihove finansijske potrebe, ili možda treba da razmisle o nekom drugom proizvodu ili usluzi – ističu u Erste banci.

Kako kažu, primarni cilj je da klijentima pomognu da za sebe i u skladu sa svojim potrebama donesu najbolju moguću finansijsku odluku.

– Pored povoljnih kamatnih stopa, skrenuli bismo pažnju i na mogućnost refinansiranja obaveza klijenata uz duži rok otplate. Naime, kako bismo u aktuelnoj situaciji omogućili klijentima da relaksiraju mesečni budžet, u skladu sa odlukama NBS ponudili smo im nedavno mogućnost da kreditne obaveze refinansiraju uz rok otplate do 107 meseci – navode u Erste.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike