Jagma za stanovima na tržištu: Najskuplja kuća prodata u Beogradu za 1,85 miliona evra!

20.01.2021

09:11 >> 09:14

0

Kod prometa stanova na kredit je kupljeno oko 32 odsto

Jagma za stanovima na tržištu: Najskuplja kuća prodata u Beogradu za 1,85 miliona evra!
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Vrednost tržišta nekretnina Srbije u poslednjem kvartalu 2020. godine iznosila je 1,329 milijardi evra, bilo je 14,9 hiljada ugovora o prometu, a najskuplja je bila kuća u Beogradu od 1,85 miliona evra, dok je za tri miliona evra prodat kompleks u Sopotu, navodi se u kvartalnom izveštaju Republičkog geodetskog zavoda.

Gostujući na TV Pink Dragana Milićević Sekulić iz RGZ-a rekla je da su se u ovom periodu najviše prodavali stanovi, koji su zauzeli 29 odsto prometa, dok su u 3. kvartalu bili na 28 odsto, sledi građevinsko zemljište 19 odsto, poljoprivredno zemljište 16 procena, stambeni objekti sa 14 odsto i garaže na koje otpada osam odsto prometa.

Tržište nekretnina Srbije za poslednja tri meseca 2020. godine vredelo je 1,329 milijardi evra, što je povećanje u odnosu na 3. kvartal kada je bilo 1,2 milijarde evra, rekla je ona i dodala da je u ovom periodu zabeležen najveći obrt od kada RGZ vodi podatke.

Promet stanova bio je na 54 odsto, stambenih objekata na 10, a građevinskog zemljišta zaustavio se na osam procenata.

Profimedia

– Generalno su se nepokretnosti više kupovale za gotovinu pa ih je 86 odsto prometovano u gotovini, a 14 odsto bilo je kreditno finansiranje. Kod prometa stanova oko 32 odsto otpada na kredite – rekla je ona.

Prvih 13 najskupljih stanova novogradnje u 4. kvartalu prodato je u Beogradu na vodi, dok su stanovi starogradnje bili najskuplji u beogradskoj Gospodar Jovanovoj, odnosno na gradskoj opštini Stari Grad gde je najveća i cena prodatih poslovnih prostora i garaža.

Pročitajte još

Najskuplja kuća prodata je za 1,85 miliona evra na teritoriji beogradske opštine Savski venac, dok je kompleks u Sopotu sa dve vikendice, pomoćnim objektima, nekoliko parcela zemljišta, i bazenom prodat za tri miliona evra.

U 2020. godini zabeležno je povećanje u prometu broja vikendica u odnosu na 2019. ali je u 4. kvartalu ipak došlo do smanjenja te vrste prodaje.

– Gledajući u odnosu na poslednji kvartal 2019. godine povećanje prodaje vikendica u 4. kvartalu 2020. godine je 42 odsto – rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike