U OPEK-u disciplinovani, digli cenu na 58 dolara za barel

02.02.2021

13:33

0

Cene nafte porasle su danas za više od dva odsto pošto su objavljeni podaci o pridržavanju sporazuma zemalja članica OPEK-a o ograničenju proizvodnje

U OPEK-u disciplinovani, digli cenu na 58 dolara za barel
Copyright Profimedia

Disciplinovano ponašanje zemalja izvoznika nafte je ublažilo strahovanja investitora vezana za slabljenje tražnje zbog korona pandemije.

Severnomorska nafta “brent” je porasla za 1,3 dolara ili 2,3 odsto, na 57,7 dolara za barel, na trgovanju 11:50 časova po srednjoevropksom vremenu, treći dan zaredom.

Američka laka nafta “WTI” poskupela je za 1,3 dolara, takođe za 2,3 procenta, na 54,8 dolara po barelu.

Obe globalne naftne reference su u ponedeljak takođe zabeležile rast cene od preko dva procenta, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

Proizvodnja “crnog zlata” Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) povećana je u januaru sedmi mesec uzastopno, ali manji od očekivanja, pokazalo je istraživanje britanske agencije.

Pored toga, podršku cenama pruža dobrovoljno smanjenje proizvodnje Saudijske Arabije za dodatnih milion barela preko kvote utvrđene sporazumom OPEK-a i njenih saveznika, koje je treba da bude sprovedeno od početka februara do marta.

– Budući da OPEK i njeni saveznici (grupa OPEK+ u kojoj je i Rusija) nastoje da globalnu proizvodnju nafte održe ispod nivoa tražnje, očekujemo da količine nafte na zalihama nastave pad – navode analitičari švajcarske “UBS” banke.

Ova investiciona banka predviđa da će cena “brenta” dostići 63 dolara po barelu do druge polovine ove godine i nastaviti rast do 65 dolara do prvog kvartala 2022, dok “Goldman Saks” procenjuje da će severnomorska nafta već do jula ove godine stići do cene od 65 dolara za barel.

Snežne mećave koje su pogodile severoistok SAD-a povećale su tražnju za gorivom koje se koristi za grejanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike