Krenula poskupljenja: Inflacija u Evropi četiri puta veća od očekivane

03.02.2021

11:54

0

Stopa inflacije u evrozoni, prema fleš proceni Eurostata, iznosiće u januaru 0,9 posto međugodišnje

Krenula poskupljenja: Inflacija u Evropi četiri puta veća od očekivane
Copyright Pixabay

Ovakav skok inflacije je znatan u odnosu na stopu od minus tri procenta u decembru 2020, a kakva se otprilike očekivala i u januaru.

Pročitajte još:

Posmatrano po glavnim komponentama inflacije, procenjuje se da su u januaru u Evrozoni na godišnjem nivou najviše poskupeli hrana, alkohol i duvan, za po 1,5 posto u odnosu na 1,3 procenta u decembru, navodi se na veb sajtu Zavoda za statistiku EU.

Slede usluge, s procenjenim poskupljenjem u januaru od 1,4 odsto u poređenju sa 0,7 posto u decembru, zatim neenergetska industrijska roba (1,4 odsto u odnosu na minus pola procenta u decembru), dok su cene energije nastavile pad po godišnjoj stopi od 4,1 odsto, ali blaži u odnosu na decembar kada su potonule za 6,9 procenata.

Zastoj u oporavku neminovan je zbog novih blokada izazvanih drugim talasom pandemije kovid-19, a godišnja inflacija će ostati niska i u prvom tromesečju 2021. umereno ubrzala, procenjuju tri evropska ekonomska instituta krjaem decembra.

Nemački IFO, italijanski Institut za statistiku (ISTAT) i švajcarski Ekonomski institut KOF navode u zajedničkoj prognozi da su privredni izgledi Evrozone podložni i poboljšanju i pogoršanju u zavisnosti od efikasnosti ekonomskih politika, razvoja pandemije, uvođenja vakcina i efekata EU fondova sledeće generacije na ekonomije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike