Jorgovanka Tabaković: Rast BDP od pet do šest odsto, inflacija pod kontrolom

18.02.2021

10:25 >> 14:57

0

Šta pokazuje najnoviji Izveštaj o inflaciji - februar 2021. Narodne banke Srbije, koji je danas objavljen

Jorgovanka Tabaković: Rast BDP od pet do šest odsto, inflacija pod kontrolom
Copyright Foto: Milos Tesic/ATAImages

Narodna banka Srbije procenjuje da ćemo dostići pretkrizni nivo bruto domaćeg proizvoda već u drugom tromesečju ove godine, a na nivou godine ostvarićemo rast u intervalu od pet do šest odsto, navodi se u Izveštaj o inflaciji – februar 2021. koji je danas objavila NBS.

U analizi aktuelnih makroekonomskih kretanja i nove projekcije inflacije i ekonomske aktivnosti, NBS naglašava da su zahvaljujući donetim merama centralne banke i Vlade očuvani postojeći proizvodni kapaciteti i radna mesta, pri čemu je i u uslovima pandemije nastavljena investiciona aktivnost.

Smanjena neravnoteža

Takođe, NBS ističe da su, uprkos obimnom paketu ekonomskih mera, svi ekonomski pokazatelji, a pre svega učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu, ostali u održivim okvirima, “što je od izuzetne važnosti za očuvanje povoljnih izgleda za stabilan privredni rast u srednjem roku“.

Spremni dočekali krizu

Guvernerka Jorgovanka Tabaković kaže da je Srbija očuvanjem pune makroekonomske i finansijske stabilnosti i uređenjem javnih finansija u prethodnim godinama, dočekala krizu znatno spremnija.

– Pravovremenim i koordinisanim monetarnim i fiskalnim merama uspeli smo da na nivou godine izbegnemo pad ukupne industrijske proizvodnje, da pad fiksnih investicija i robnog izvoza svedemo na minimum. Tome je u velikoj meri doprinela i sektorska i geografska rasprostranjenost investicija i izvoza, koja je postignuta u prethodnim godinama – naglasila je guvernerka.

– Eksterna neravnoteža je znatno smanjena. Deficit tekućeg računa platnog bilansa u 2020. godine iznosio je 4,2 odsto BDP i niži je za 37,3 odsto u poređenju s prethodnom godinom. Takođe, šestu godinu zaredom, tekući deficit je u punoj meri bio pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija, koji je ostao solidan i u uslovima pandemije. Ukupan priliv stranih direktnih investicija u Srbiju iznosio je tri milijarde evra, a neto priliv 2,9 milijardi evra – ističe se u izveštaju NBS.

Kako dodaju, inflacija u Srbiji je osmu godinu zaredom čvrsto pod kontrolom, na niskom i stabilnom nivou.

– Iako je naša nova projekcija na nešto višem nivou u ovoj godini zbog rasta cena električne energije i naftnih derivata, uslovljenih rastom cene nafte na svetskom tržištu, i dalje očekujemo da će se inflacija u narednom periodu kretati u donjoj polovini ciljanog raspona – navodi NBS.

Blagi rast inflacije zbog nafte…

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je da se i u naredne dve godine očekuje da će se inflacija kretati u donjoj polovini ciljanog raspona.

Pročitajte još

– Pritom, neznatno viša projektovana inflacija u 2021. godini u odnosu na prethodnu projekciju biće privremenog karaktera, s obzirom na to da se radi u najvećoj meri o jednokratnom efektu povećanja cene električne energije i očekivanom rastu cena naftnih derivata, što će biti posledica rasta svetske cene nafte. I u narednim godinama ne očekujemo veće pritiske na inflaciju, s obzirom na to da je realno očekivati da će bruto domaći proizvod rasti brže od potrošnje, što će, uz bazni efekat kod cena hrane i energenata, uticati na to da se inflacija u 2022. nađe na nižem nivou nego ove godine – naglasila je Jorgovanka Tabaković.

Ona je istakla i da bi ekonomska i zdravstvena situacija u ovoj godini trebalo da bude znatno povoljnija nego u prethodnoj, iako je tok pandemije i dalje neizvestan.

– Sa efikasnijom kontrolom pandemije na globalnom nivou i napretkom u procesu masovne vakcinacije, koji je Srbiju po dosadašnjem uspehu svrstao među najbolje zemlje na svetu, očekujemo snažan i održiv rast ekonomske aktivnosti, posebno od drugog tromesečja – istakla je guvernerka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike