Pad maloprodaje u Americi tri odsto u februaru

16.03.2021

15:03

0

Ekonomisti očekuju da će promet u trgovini na malo ponovo porasti u martu, jer mnogi Amerikanci treba da dobiju 1.400 dolara jednokratne pomoći

Pad maloprodaje u Americi tri odsto u februaru
Copyright Pixabay

Amerikanci su prošlog meseca znatno smanjili kupovinu, delom usled lošeg vremena u nekim regionima zemlje zbog kojeg su kupci odustali od odlaska u prodavnice.

Promet u trgovini na malo pao je u februaru, prema sezonski prilagođenim podacima, za tri odsto u odnosu na prethodni mesec, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine, prenosi agencija AP.

Pad je usledio nakon januarskog rasta maloprodaje kada su ljudi trošili čekove s državnom pomoći od 600 dolara dobijene krajem prošle godine.

Ministarstvo trgovine je revidiralo naviše januarsku stopu rasta prometa na malo na 7,6 procenata u odnosu na prethodno procenjeni porast od 5,3 odsto.

Analitičari banke “JPMorgan Čejs” su predvideli pad maloprodaje u februaru zbog prekida u snabdevanju električnom energijom potrošača u Teksasa, izazvanog ekstremno niskim temeperaturama, što je primoralo mnoge trgovce da privremeno zatvore prodavnice.

Ta banka je saopštila da je zabeležila oštar pad plaćanja kreditnim i debitnim karticama nakon snežne oluje u Teksasu, kao i u susednim državama, poput Arkanzasa i Misišipija.

Pročitajte još

Ekonomisti očekuju da će promet u trgovini na malo ponovo porasti u martu, jer mnogi Amerikanci treba da dobiju 1.400 dolara jednokratne pomoći u okviru korona paketa podrške vrednog 1,9 biliona dolara, koji je prošle nedelje postao zakon nakon što ga je potpisao predsednik Džo Bajden.

Već postoje signali da se to događa, tako su poslodavci u februaru otvorili 379.000 novih radnih mesta, što je doprinelo naglom povećanju zapošljavanja u restoranima i barovima.

Današnji izveštaj o maloprodaji pokriva oko trećine ukupne potrošnje građana u SAD, budući da ne obuhvata frizerske usluge, boravak u hotelima i druge uslužne delatnosti koje je pandemija teško pogodila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike