Zaustavljen šestodnevni pad cena nafte, i to je dobra vest

19.03.2021

11:40

0

Na svetskim berzama nafta više ne pojeftinjuje a to je dobar znak za oporavak ekonomije

Zaustavljen šestodnevni pad cena nafte, i to je dobra vest
Copyright Profimedia

Šestodnevni pad cena nafte, zaustavljen je danas i to je dobra vest jer je bio izazvan sumnjom trgovaca u oporavak tražnje zbog trećeg talasa kovida-19 i novih zatvaranja u Evropi.

Izgleda da sumnja u oporavak evropskih ekonomija nije tako loš jer je cena fjučersa severnomorske nafte „brent“, nakon jučerašnjeg pada od sedam odstoo, jutros ojačala za 82 centa na 64,09 dolara po barelu (159 litara), a američka WTI nafta je porasla za 88 centi na 60,88 dolara za barel, izveštava Rojters.

Pad cena u četvrtak zbrisao je dobitke na ceni ostvarene u prethodne četiri sedmice i to za samo jedan dan, napominje britanska agencija.

Ali ceni nafte ne preti samo kovid-19 i stanje u evropskim privredama. Prema proceni „Goldman Saksa“, pogoršani izgledi vezani za tražnju za naftom u  Evropskoj uniji, kao i isporuke iz Irana, mogli bi da rezultiraju viškom ponude na tržištu od 0,75 miliona barela dnevno (bpd) u drugom tromesečju. To bi značilo dalje sniženje cene nafte ali u „Goldmanu“ predviđaju da će alijansa OPEK+ reagovati kako bi neutralisala poremećaj.

Pročitajte još:

Pojedini stručnjaci su takođe izrazili zabrinutost zbog pogoršanja odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije.

– Američko-ruske tenzije se zaoštravaju. SAD prete sankcijama Moskvi, a jedan od načina na koji bi Rusija mogla da se osveti je udar na američke proizvođače nafte iz  škriljaca tako što će tržište preplaviti svojom (jeftinijom za proizvodnju) naftom”, rekao je za „MarketVoč“ Filip Strajbl, glavni tržišni strateg kompanije „Blu lejn fjučers“, prenosi „Raša tudej“.

Ruski medij dodaje, pozivajući se na međunarodno udruženje naftnih kompanija za razmenu podataka JODI sa sedištem u Rijadu, da su trenutne zalihe “crnog zlata” u svetu obilne, i da je saudijski izvoz sirove nafte u januaru porastao sedmi mesec zaredom, dostižući najviši nivo od aprila 2020.

Pošljke Sudisjke Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte, porasle su na 6,58  miliona barela dnevno u januaru, sa 6,49 miliona barela dnevno prethodnog meseca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike