Više od 130.000 građana zaduženo u evrima: Da li će nam kamate biti veće?

22.03.2021

06:44 >> 09:25

0

Kamatna stopa po kojoj banke evrozone jedna drugoj pozajmljuju novac već šest godina nije izašla iz minusa. Da li će se to skoro promeniti?

Više od 130.000 građana zaduženo u evrima: Da li će nam kamate biti veće?
Copyright Pixabay/ Raten-Kauf

Više od 130.000 građana Srbije koji koriste stambene kredite indeksirane u evrima ne moraju da brinu da će im se rate kredita povećati, barem ne do kraja 2022. godine, navode bankari.

To je rok u kome se ne očekuje promena šestomesečnog euribora (evropske međubankarske stope) po kojoj prvoklasne evropske banke jedna drugoj pozajmljuju novac na međubankarskom tržištu, pa tako i bankama u Srbiji, a koji se nalazi na nivou od minus 0,52 odsto. Prema očekivanju bankara u Srbiji, euribor će doći na nulu tek 2025. godine.

Novac nikad “jeftiniji”

S obzirom na to se i banke u našoj zemlji rukovode visinom euribora, kome dodaju maržu, prilikom kreditiranja građana i privrede, “cena” bankarskih pozajmica neće se skoro menjati. Kamate su na rekordno niskom nivou, teško da se može očekivati da budu niže, ali barem je izvesno da neće ići na gore.

– Trenutna prognoza analitičara Erste grupe je da će šestomesečni euribor najverovatnije ostati na aktuelnom, niskom nivou od minus 0,52 odsto, barem do polovine 2022. Tome u prilog govore i niski nivoi inflacije u eurozoni, kao i niska inflatorna očekivanja – navode u Erste banci.

Kamatne stope na najnižem nivou, ali to ne znači da se treba olako zaduživati; Pixabay

Da neće biti velikih promena u narednom periodu smatra i Vojislav Lazarević, predsednik IO Adiko banke.

– Imajući u vidu ekonomsku krizu uzrokovanu zatvaranjem zbog sprečavanja širenja virusa kovid-19 širom evrozone, očekujemo u kratkom roku nastavak ekspanzivne monetarne politike i nastavak politike niskih kamatnih stopa u evrozoni, te posledično i relativno miran euribor. Za sada nema značajnijeg rasta kamatnih stopa – kaže Lazarević za 24sedam.

Savetnici uvek na raspolaganju

Greganović kaže da su uslovi pod kojima se odobravaju krediti u ovom trenutku povoljni u smislu niskog nivoa euribora, ali da u NLB banci klijentima, i građanima i privredi, uvek savetuju odgovoran pristup zaduživanju.

– Bilo da nam je kredit potreban za realizaciju ličnih ili poslovnih planova, treba da pažljivo analiziramo svoje potrebe i mogućnosti i u skladu sa njima se zadužimo, posebno kada se radi o zaduživanju koje je vezano na kretanje kursa evra i varijabilne kamate. Naše kolege savetnici uvek su na raspolaganju klijentima, kako bi zajedno definisali adekvatan model i nivo finansijskog zaduženja u konkretnoj situaciji – naglašava predsednik IO NLB banke.

S druge strane, dodaje on, na duži rok očekuje se da će euribor u jednom trenutku krenuti da raste, što će za posledicu imati uticaj i na porast kamata za evro indeksirane kredite i rata kredita indeksiranih u evrima.

I Branko Greganović, predsednik IO NLB banke, naglašava da je u proteklih pet, šest godina vrednost euribora konstantno u negativnoj teritoriji i opada, što održava kamatne stope na značajno nižem nivou od onih kamatnih stopa po kojima su se klijenti zaduživali u evropskoj valuti u nekim prethodnim godinama, posebno kada su u pitanju dugoročniji zajmovi.

– Na primer, klijentu kome je odobren stambeni kredit 2008. godine, danas je rata niža u desetinama evra u poređenju sa onom koju je inicijalno plaćao. U narednom periodu ne očekujemo da će doći do bitnog rasta euribor kamatnih stopa i većina prognoza je da se ne očekuje da će euribor izaći iz negativne teritorije u bližoj budućnosti – kaže za 24sedam Greganović.

Ipak oprezno sa zaduživanjem

Sličnog stava su i u Rajfajzen banci gde ističu da će izlazak Evropske centralne banke iz ekspanzivne monetarne politike biti spor.

– Kamatna stopa biće niska sve dok se inflacija ne bude kretala održivo prema cilju. Očekujemo da depozitna stopa ECB dođe na nulu tek 2025. godine – objašnjavaju u Rajfajzen banci.

Pročitajte još

Iako je kreditiranje sada mnogo povoljnije, bankari savetuju da se treba pametno zaduživati.

– Generalno, kada se zadužuju, građani se vode potrebom za kupovinom. Istovremeno banka je tu da im da savet kada je zaduživanje u pitanju i da nađe najbolji način da se ta potreba zadovolji bez zaduživanja koje kasnije može da bude problematično za vraćanja. U svakom slučaju, preporuka je da zaduživanje bude u valuti u kojoj se ostvaruju prihodi i to može da bude rešenje kako bi se izbegle zamke zaduživanja u stranoj valuti – ističe Vojislav Lazarević, predsednik IO Adiko banke.

U Erste banci navode da svakom klijentu pristupaju pojedinačno, imajući u vidu finansijske potrebe i situaciju klijenta, te u skladu s tim daju savete o odgovarajućoj finansijskoj podršci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike