Inflacija pod kontrolom, referentna kamatna stopa miruje

13.04.2021

10:42

0

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije zadržana je na današnjoj sednici Izvršnog odbora na nivou od jedan odsto

Inflacija pod kontrolom, referentna kamatna stopa miruje
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Izvršni odbor Narodne banke Srbije nije menjao referentnu kamatnu stopu, koja između ostalog utiče na kamatne stope dinarskih kredita jer je pre svega imao u vidu, ističu iz NBS, da se efekti prethodno donetih mera monetarne i fiskalne politike mogu očekivati i u narednom periodu, kao i da je najavljen treći paket mera pomoći privredi i građanima.

To znači da će mere monetarne i fiskalne politike nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka, saopšteno je iz NBS.

Ocenjeno je da su rezultati domaće privrede od početka godine povoljni i u uslovima globalno pogoršane epidemiološke situacije i pooštrenih zdravstvenih mera, na šta ukazuju raspoloživi mesečni indikatori aktivnosti, spoljne trgovine i sa tržišta rada.

Posebno se ističe rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji, kojem su doprineli aktiviranje novih proizvodnih kapaciteta zahvaljujući investicijama iz prethodnog perioda, preduzete mere monetarne i fiskalne politike, kao i postepen oporavak eksterne tražnje.

Iz centralne banke naglašavaju da promet u trgovini na malo od maja prošle godine beleži pozitivne trendove, a sa uspešnim nastavkom sprovođenja procesa vakcinacije, oporavak se očekuje i u ostalim uslužnim sektorima, koji su još uvek u velikoj meri pogođeni aktuelnom pandemijom.

To bi, kažu, već u narednim mesecima trebalo da rezultira dostizanjem pretkriznog nivoa bruto domaćeg proizvoda, a zatim nastavkom njegovog ubrzanog rasta, čemu će doprineti i novi najavljen paket mera ekonomske pomoći.

Inflacija vraćena u granice cilja

U skladu sa očekivanjima NBS, dodaje se dalje, inflacija se u martu vratila u granice cilja i iznosila je 1,8 posto međugodišnje. Isto toliko je iznosila i bazna inflacija, koja se nije menjala u odnosu na februar.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu biti niska i stabilna, u okviru donje polovine ciljanog raspona. Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostala obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja potvrđuju kredibilitet monetarne politike.

Mada su stanje globalne ekonomije i izgledi za njen rast i dalje pod uticajem pandemije, Izvršni odbor ohrabruje činjenica da se projekcije rasta revidiraju naviše.

NBS podseća u tom kontekstu da je MMF početkom aprila, po drugi put od početka godine, povećao projekciju rasta svetske privrede, kao i da se očekuje snažniji rast zone evra, Nemačke i Italije, naših najvažnijih trgovinskih partnera, što će se pozitivno odraziti na izvoz Srbije.

Pročitajte još:

– Brzina oporavka svetske privrede opredeljivaće kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji, što povećava važnost opreznog pristupa u vođenju monetarne politike – ocenjuje centralne banka.

Pored toga, opreznost je, smatra, potrebna i zbog neizvesnosti na svetskom robnom tržištu, pre svega zbog uzlaznog trenda cena nafte, primarnih poljoprivrednih proizvoda i hrane koji traje već izvesno vreme.

Prioritet monetarne politike NBS će i dalje biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku što bržem rastu naše privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu, poručuje Narodna banka Srbije.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. maja 2021.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike