Građevinski bum u Srbiji podigao cene materijala za gradnju

16.04.2021

14:18

0

Povećana je potražnja za stanovima, masovnija je izgradnja, a samim tim i cene stanova su više, dok je u deficitu i radna snaga

Građevinski bum u Srbiji podigao cene materijala za gradnju
Pixabay

Usled velike potražnje za građevinskim materijalom zbog masovnije izgradnje stanova i puteva, skočile su i njegove cene, kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije i dodaje da je na cenu materijala dosta uticao i nagli skok cene nafte.

– Povećana je potražnja za stanovima, masovnija je izgradnja, a samim tim i cene stanova su više, dok je u deficitu i radna snaga – rekao je Rodić Tanjugu.

Posle naglog skoka cene nafte, poskupeli su i građevinska hemija i proizvodi od nafte, kao što su plastični profili, naveo je Rodić. Dodaje da je skočila i cena betonskog gvožđa.

Kako kaže, gvožđe je poskupelo za 40 odsto, a neki termoizolacioni materijali i do 70 odsto.

Zbog visoke cene cementa u Srbiji, po rečima sagovornika, isplativije je uvesti iz zemalja regiona, a još jeftinije iz Rusije i to za 30 odsto.

Pročitajte još

Očekuje da u narednom periodu poskupe i staklo i profili za stolariju, dok će cena blokova i crepa zavisiti od cene gasa.

– Ako gas skoči, poskupeće blokovi i crep. To je roba koja se dosta izvozi u Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju – kaže on.

Dodaje da će izgradnja stanova poskupeti i da će onda investitori odlučivati hoće li korigovati cenu stana, što će zavisiti od ponude i potražnje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug