Sad vredi duplo: Airbnb odlično startovao na berzi

11.12.2020

08:50 >> 08:52

0

Akcije platforme za iznajmlivanje nekretnina, Airbnb, su više nego udvostručile vrednost na svom američkom berzanskom debiju u četvrtak

Sad vredi duplo: Airbnb odlično startovao na berzi
Copyright rian Chesky, CEO of Airbnb, is shown on an electronic screen, center, at the Nasdaq MarketSite, Thursday, Dec. 10, 2020, in New York. The San Francisco-based online vacation rental company holds its IPO Thursday. (AP Photo/Mark Lennihan)

Tržišna vrednost kompanije za onlajn iznajmljivanje kuća premašila je na berzi 100 milijardi dolara.

Izlaskom na berzu, odnosno inicijalnom javnom ponudom (IPO) „Airbnb“, i to najvećom u SAD u 2020. godini, krunisana je godina u kojoj je vladala prava pomama investitora za tehnološkim akcijama, navodi „Rojters“.

Trgovanje akcijama „Airbnb“ otvoreno je na cenovnom nivou od 146 dolara na Nasdak odseu berze, što je daleko iznad 68 dolara, odnosno više nego duplo iznad cene koju je kompanija utvrdila za IPO. Tokom trgovanja cena je u jednom trenutku dostigla maksimum od 165 dolara, a na zatvaranju je iznosila 144,71 dolara.

Ova inicijalna javna ponuda predstavlja kulminaciju zapanjujućeg oporavka Airbnb-a, kojem je pandemija kovid-19 ranije ove godine zadala teške finansijske udarce.

Zahvaljujući ublažavanju mera zaključavanja uvedenih zbog korone, sve veći broj turista se opredelio da za boravak na putovanjima rezerviše kuće umesto hotela, što je pomoglo „Airbnb“ da neočekivano ostvari profit u trećem kvartalu.

Firma sa sedištem u San Francisku je takođe profitirala od povećanog interesovanja za iznajmljivanje kuća na periferiji većih gradova.

Pročitajte još:

Sve o privatnim penzijama: Ako na vreme počnete da odvajate novac, imaćete finu “ušteđevinu” u starosti

Neverovatna prognoza: Cigarete će nam biti „jeftinije“, a pušača više

– Mislim da letos nije baš mnogo ljudi očekivalo da će videti IPO „Airbnb“ ove godine. Ovo je za nas bilo neverovatno putovanje – rekao je za Rojters glavni izvršni direktor kompanije Brajan Česki, čiji vlasnički udeo sada vredi 11 milijardi dolara.

Listiranje Airbnb, koji je osnovan 2008. godine kao veb sajt za rezervaciju soba za učesnike poslovnih konferencija, bilo je jedno od najiščekivanijih američkih IPO-a u 2020., koja je i inače rekordna godina po broju uvrštavanja na berzu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike