Veliki korak ka oporezivanju divova: Gugl i Fejsbuk će plaćati 15 odsto poreza

22.05.2021

14:11 >> 17:08

0

SAD su (konačno) utrle put postizanju sporazuma o globalnom oporezivanju multinacionalki, tvrdi nemački miinistar finansija

Veliki korak ka oporezivanju divova: Gugl i Fejsbuk će plaćati 15 odsto poreza
Copyright Pixabay/Hebi B.

Najnoviji američki predlog o minimalnom globalnom porezu za preduzeća od 15 procenata, pomoći će da se napravi prodor ka postizanju sporazuma na međunarodnom nivou ovog leta, izjavio je danas nemači ministar finansija Olaf Šolc.

– Ovo je zaista veliki napredak – rekao je Šolc novinarima uoči početka razgovora sa drugim ministrima finansija evrozone u Lisabonu, izveštava Riojters.

Ističući potrebu za postizanjem jednog takvog sporazuma, nemački ministar je izrazio uverenje da se to “sada desiti”.

Američko Ministarstvo finansija je objavilo da je spremno da prihvati stopu globalnog minimalnog poreza na kroporativnu dobit od najmanje 15 posto koja je, doduše, znatno niža od predloženog minimuma od 21 odsto za multinacionalne kompanije u SAD.

Pročitajte još:

Ministarstvo je saopštilo da je taj predlog iznelo u četvrtak tokom sastanka upravne grupe Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja bavi pitanjem poreza, erozije baze poreskih obveznika i preusmeravanjeima profita. To telo ima za cilj da se ovog leta postigne sveoguhvatan dogovor o preradi propisa o oporezivanju multinacionalnih korporacija i velikih tehnoloških kompanija kao što su Alfabet (Gugl) i Fejsbuk.

– Ministarstvo je naglasio da je 15 posto donji prag za minimalnu globalnu stopu poreza i da treba nastaviti diskusiju s ambicijom da se ta stopa poveća – navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike