Ministar Mali: Usvajamo novi program sa MMF, a dug držimo ispod 60 odsto BDP

26.05.2021

10:19 >> 11:36

0

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će sledeće nedelje, tačnije 3. juna, Vlada Srbije usvojiti novi program saradnje sa Međunarodnim monetar

Ministar Mali: Usvajamo novi program sa MMF, a dug držimo ispod 60 odsto BDP
Copyright Ministar finansija Siniša Mali, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na otvaranju Kopaonik biznis foruma u Beogradu, Mali je podsetio da će i ovaj aranžman, kao i prethodni, biti savetodavni i da neće podrazumevati finansijsku podršku.

– U protekla dva meseca smo se potrudili da definišemo osnovne razvojne i reformske ciljeve koji se odnose na reforme javnih preduzeća, poreske uprave, zelenu agendu i svega onoga što treba da doprinese boljem funkcionisanju naše ekonomije i podizanju životnog standard –  rekao je Mali.

Dodao je da će u junu na bordu direktora MMF-a biti usvojen program saradnje s njihove strane.

Mali kaže da se saradnja sa MMF-om nastavlja zbog kredibiliteta i zbog toga što je Srbiji potrebna savetodavna podrška MMF-a.

– Ne tražimo ni dinar od njih, ovde se radi o instrumentu savetodavnog karaktera, želimo da idemo napred i da uz njihovu podršku dodatno nastavimo i razvijemo reforme koje smo već pokrenuli – rekao je Mali.

Javni dug pod kontrolom

Nastavak saradnje s MMF-om pomoći će Srbiji da održi javni dug ispod “mastrihtskih” 60 odsto BDP-a.

– Srbija je u vreme najveće svetske zdravstvene i ekonomske krize pokazala veliku odgovornost na oba fronta i najveći teret preuzela na sebe, obezbedila je medicinsku opremu i vakcine, ali i tri paketa mera pomoći za privredu i građane koji su spasli našu ekonomiju – izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Na otvaranju Kopaonik biznis foruma, Mali je istakao da je Srbija na oba fronta ostvarila veliki uspeh i naglasio da uprkos tim izdvajanjima, javni dug Srbije nije prešao i neće preći 60 odsto BDP-a.

On je ocenio da će taj nivo javnog duga Srbija zadržati do kraja godine, uprkos troškovima trećeg paketa mera pomoći države i velikim ulaganjima u infrastrukturu koji su budžetom za ovu godinu predviđeni u iznosu od 430 milijardi dinara.

– Više puta smo čuli da je Vlada reagovala brzo i pravovremeno kada je krenula pandemija, definisali smo prvi, pa drugi paket mera, i u toku je treći paket mera pomoći za ublažavanje negativnih posledica krize. Mislim da se u istoriji naše zemlje nije desilo da država preuzme najveći treret krize na sebe – rekao je Mali.

Zahvaljujući toj podršci države, ističe Mali, Srbija je izbegla “crne scenarije” kakvi su se odigrali u ostalim, čak i razvijenim zemljama, u kojima su fabrike masovno zatvarane, a radnici otpuštani.

Pročitajte još:

Takođe, podseća, u Srbiji nije bilo nestašice zaštitnih maski, dezinfekcionih sredstava i respiratora, a bilo je dovoljno novca i za podizanje plata zdravstvenim radnicima.

Mali je istakao da ukupna vrednost sva tri paketa pomoći iznosi osam milijardi evra, što je više od 17 odsto BDP-a Srbije.

Dodaje da ta pomoć tokom krize ne bi bila moguća da Srbija pre četiri godine nije imala odgovornu fiskalnu politiku i suficit u budžetu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike