Put ka "zelenoj Srbiji": U rudarstvo i energetiku uložićemo 16 milijardi evra u narednih 15 godina

26.05.2021

09:12

0

Upravo investicije u vrednosti od 16 milijardi evra u nove kapacitete otvoriće i nova radna mesta, navela je ministarka Zorana Mihajlović

Put ka "zelenoj Srbiji": U rudarstvo i energetiku uložićemo 16 milijardi evra u narednih 15 godina
Copyright Profimedia

U narednih 10 do 15 godina biće uloženo 16 milijardi evra u investicije u oblasti rudarstva i energetike. Postoji politička volja da se krene ka “zelenoj Srbiji”, što će otvoriti i nova radna mesta, istakla je danas potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović na otvaranju drugog dana Kopaonik biznis foruma u Beogradu.

– Parlament je usvojio četiri zakona, koja nisu samo na papiru, Pokazali smo političku volju da krenemo ka zelenoj Srbiji. Mogu da se čuju razne dezinformacije,ali nema bojazni da će ljudi zbog toga ostajati bez posla – poručila je Mihajlovićeva na prvom panelu čija je tema “Zeleni i održiv oporavak: Energetska politika u Srbiji”.

Trošimo više energije nego zemlje EU

Ona je istakla da će upravo investicije u vrednosti od 16 milijardi evra u nove kapacitete otvoriti i nova radna mesta.

– Krenili smo ka zelenoj Srbiji i tu nema povratka nazad – istakla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija će proizvoditi i električnu i toplotnu energiju iz obnovljivih izvora energije, kao i da je cilj da se od 600 kvadratnih kilometara krovova u Srbiji barem 10 odsto iskoristi za solarne panele.

Zorana Mihajlović; Foto: Tanjug/Rade Prelic

Ukazala je da Srbija troši 40 odsto više energije nego u zemljama EU i da će smanjenjem potrošnje dobiti struju kao da je izgrađena još jedna elektrana.

– Cilj je da snizimo potrošnju električne i toplotne energije bar za oko 20 odsto u naredne četiri godine – navela je ministarka.

Mihajlovićeva je kazala i da će u 2022. biti utrošeno u energetsku efikasnost najmanje 150 miliona evra.

Navodi da Srbija mora da sačuva svoje termokapacitete u određenom periodu kao što to rade sve zemlje EU, ali da nismo za gradnju novih termoelektrana, jer to nije opravdano.

Nećemo biti energetski zavisni

Ministarka kaže da postoje i drugi izvori energije, tako da će se Srbija opredeliti za izgradnju velikih i srednjih hidroelektrana, kao i gasnih elektrana.

– Verujem da ćemo imati i snabdevače kroz novi gasovod Niš – Dimitrovgrad – rekla je ona dodajući da očekuje investicioni bum kada je reč o solarnim i vetro elektranama.

Pročitajte još

– Srbija neće biti nijednog momenta u situaciji da bude energetski zavisna u električnoj energiji – naglasila je potpredsednica vlade.

Kaže da će Srbija morati da plaća taksu zbog emisija ugljendioksida zbog termokapaciteta, koja sada iznosi 52 evra po toni, a do kraja godine će biti i preko 100 evra po toni.

Istakla je i da se pravi novi nacionalni plan za klimu i energetiku, koje će biti gotova do kraja ove godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike