Hoće li u Srbiji cena hrane i dalje ići nagore: Hleb poskupeo danas, meso možda skuplje sutra

11.06.2021

05:41 >> 09:31

0

Za godinu dana cene pojedinih osnovnih prehrambenih proizvoda otišle naviše za trećinu, a već se najavljuju nova poskupljenja

Hoće li u Srbiji cena hrane i dalje ići nagore: Hleb poskupeo danas, meso možda skuplje sutra
Copyright Unsplash Peter Feghali

U Nišu i drugim gradovima centralne Srbije od danas građani za hleb plaćaju barem pet dinara više. Veća cena nije iznenađenje jer je imala uvertiru – od početka meseca već su poskupela peciva, ali to potrošače bolno podseća šta je sve od proizvoda poskupelo od početka godine. Uz to, raste i bojazan šta bi još moglo da poskupi.

Zvanična inflacija u Srbiji je 2,8 odsto, prema podacima iz aprila, i kreće se u okvirima plana, ali gledajući neke od cena na policama prodavnica, ne stiče se takav dojam stabilnosti.

U poslednjih godinu dana, kažu ekonomski analitičari, došlo je do takvog rasta cena nekih prehrambenih proizvoda da je nivo poskupljenja u nekim segmentima otišao na 37 ili 38 odsto. Ekstremno su poskupeli šećer, jestivo ulje… Na berzi je cena žitarica kao nikada u poslednjih 20 godina, a sada se očekuje i veća cena mesa u prodavnicama, jer je u otkupu počela da “skače”.

Farmere obradovala nova cena

U Mačvi se ovih dana svinje stočarima plaćaju po 35-40 dinara više nego pre mesec dana, kada su počeli javni protesti zbog nerentabilne proizvodnje.

– Biće nekog povećanja cene mesa, ali ne treba očekivati ništa veliko jer ni potrošačka moć nije takva da može da “plati” tolike iznose. Cena domaćeg mesa zavisi i od jeftinog uvoza, pa ćemo videti kako će tu stvar da se odvija. Kod hleba, cena “save“ ne bi trebalo da raste, jer cena u svetu jeste skočila, ali imamo pšenice u državnim zalihama – kaže za 24sedam Milan Prostran, agroekonomski analitičar i nekadašnji visoki državni funkcioner u tom resoru.

Prostran dodaje i da za mesec dana stiže i nova žetva pšenice sa gotovo 700.000 hektara.

“Više cene me raduju“

Prostran kaže da ga više cene u agraru, u principu, raduju.

– Naravno, potrošači će na kraju platiti cenu, ali treba da shvate da je to što su cene godinama bile niske i stabilne bilo na račun farmera, koji su radili sa malo zarade ili bez nje. Treba im dati koliko zaslužuju, da se rehabilituju. A ni  potrošačima cene neće uzleteti u nebo, jer em smo siromašni, em smo naučili da racionalizujemo potrošnju. Ako trgovci podignu cene previše neće imati kome da prodaju robu – zaključuje on.

– Nema razloga da se igramo visokim cenama. Pekari imaju milion načina da zarade na specijalnim vrstama hleba i pecivu, pa ne moraju da poskupljuju hleb – objašnjava Prostran.

Meso može, ali ne mora da poskupi

A upravo najosetljivije cene za potrošače, one hleba i mesa, menjaju se na tržištu ovih dana.

U Nišu i centralnoj Srbiji generalno, za danas je najavljena “korekcija“ cene hleba za pet dinara naviše, na 35 do 40 dinara za veknu. U Beogradu i na severu Srbije promena se ne očekuje jer, kako kažu u Uniji pekara, tamo je takva cena već duže vreme.

Iako pomenute više cene u otkupu mesa, koje su obećane iz Ministarstva poljoprivrede, počinju da se ostvaruju, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u PKS Nenad Budimović kaže za 24sedam da to ne mora da znači da će meso poskupeti i u prodavnicama.

Volimo kad kupujemo lepo, ali to znači…

Pored svetskih cena, koje vuku i cenu domaće pšenice, kukuruza, suncokreta ili soje, Bogunović ističe da je u svetu poskupeo i transport, a promena koje podižu cene ima i u “lokalu“.

– Kupcima se sviđa kada vide neki novi proizvod, lepo upakovano meso u prodavnicama ili ih interesuje isti proizvod, ali iz segmenta “zdrava hrana“. A svaka promena koja donosi bolji ugođaj, ili kvalitet, košta – objašnjava Bogunović.

– Posle velikih oscilacija cena proteklih meseci, u kojima su proizvođači bili na gubitku, sada je cena u otkupu porasla i realnija je u odnosu na troškove proizvodnje. Međutim, mislim da nema osnova da meso poskupi i za krajnje potrošače jer trgovinski lanci nisu spuštali cenu kada je ona pala kod stočara i zarađivali su na njihov račun – ističe Budimović.

Više cene prehrambene robe od onih koje su sada tako ne očekuju u Privrednoj komori Srbiji, ali ni u Narodnoj banci Srbije.

Pročitajte još:

U NBS kažu da je neizvesnost i dalje prisutna na svetskom robnom tržištu, pre svega tržištu nafte, primarnih poljoprivrednih proizvoda i hrane, ali se ipak ne očekuje dalji znatniji rast cena ovih proizvoda, dok Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, kaže da bi, kada je reč o poskupljenju hrane, “to bilo to“.

– Može da eventualno poskupi samo voće koje nam sezonski dolazi, ali što se tiče ostalog u biljnoj proizvodnji, nema više razloga za više cene. Pojedini pekari, doduše, dugo nisu menjali cene, jer taj mlinsko-pekarski sektor radi planski i stvara zalihe posle žetve, ali je sada, izgleda, došlo vreme za prilagođavanje. Kako će biti dogodine, još je neizvesno, jer velika pomeranja cena naviše na svetskim berzama su poskupela repromaterijale za novu setvu – ističe Bogunović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike