Stiže inflacija: FED najavio promene, sprema veće kamate

17.06.2021

07:44 >> 08:08

0

Američke Federalne rezerve (FED) znatno su podigle svoje inflacione prognoze za ovu godinu na zasedanju završenom kasno sinoć

Stiže inflacija: FED najavio promene, sprema veće kamate
Copyright Poskupele obveznice: Džerom Pauel, predsednik Federalnih rezervi SAD, Foto: Tanjug/AP/Susan Walsh

FED je najavio bliži vremenski okvir u kojem će krenuti s povećanjem kamatne stope. Međutim, centralna banka SAD nije dala nagoveštaje o tome kada će početi da smanjuje svoj agresivni program kupovine obveznica, iako je predsednik FED-a Džerom Pauel priznao da su zvaničnici razgovarali o tom pitanju na sastanku, izveštava CNBC.

Kao što se i očekivalo, Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji odlučuje o monetarnoj politici, jednoglasno je ostavio referentnu kamatnu stopu na kratkoročno zaduživanje blizu nule.

Tržišta su odreagovala na vesti FED-a, pri čemu su akcije pale a prinosi na državne obveznice porasli jer su investitori očekivali pooštravanje monetarne politike, uključujući eventualno usporavanje kupovine obveznica već ove godine.

Akcije pale na tronedlejni minimum

Akcije na svetskim berzama su pale danas na najniži nivo u tri nedelje nakon što je FED “šokirao investitore” najavom da bi mogle da povećaju kamatne stope mnogo ranije nego što se pretpostavljalo, izazvavši nagli rast dolara i prinosa na obveznice.

Pad cena akcija je bio nešto blaži, uz umerene gubitke na Vol Stritu, a najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, dotakao je najniži nivo od kraja maja krećući se na popodnevnom trgovanju po azijskom vremenu u minusu za 0,5 odsto. Japanski indeks Nikei pao je za 1,0 procenat, američki terminski indeks S&P 500 je skliznuo za 0,4 odsto, a isti procenat pada beleže i evropski EuroSTOKS 50 i londonski FTSE fjučersi.

Ipak, zvaničnici su nagovestili da bi do povećanja stope moglo doći već 2023. godine, dok su u martu rekli da ne očekuju podizanje kamate bar do 2024. Grafikon o očekivanjima pojedinačnih članova FOMC-a ukazuje na potencijalno dva povećanja kamate 2023. godine.

Mada je FED podigao stopu očekivane inflacije u ovoj godini na 3,4 posto, što je za pun procentni poen više od martovske projekcije, u saopštenju sa sednice se ponovo navodi da su inflatorni pritisci “prolazni”.

Inflacija se malo razbuktala

Povećanje inflatornih očekivanja FED-a dolazi nakon najvećeg rasta potrošačkih cena u SAD u poslednjih 13 godina.

Čak i uz povećanu prognozu rasta potrošačkih cena za ovu godinu, Komitet i dalje smatra da će se inflacija dugoročno kretati u oviru ciljane stope od dva procenta.

“Očekujemo da će se visoka stopa inflacije sada smanjiti”, rekao je Pauel na konferenciji za novinare nakon sednice.

Upozorio je, ipak, da dinamika ponovnog otvaranja ekonomije “povećava mogućnost da se inflacija pokaže višom i postojanijom nego što mi predviđamo.

Pročitajte još:

Zvaničnici centralne banke su, takođe, podigli projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu na 7,0 posto sa ranijih 6,5 procenata. Procena nezaposlenosti ostala je nepromenjena na 4,5 odsto.

– Ovaj brži rast je odraz kontinuiranog povratka ekonomske aktivnosti sa depresivnog nivoa, ali faktori na koje pandemija više utiče su i dalje slabi, mada pokazuju poboljšanje – rekao je Pauel.

FOMC je podigao kamatu koju plaća na višak rezervi za pet baznih poena na 0,15 posto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike