Vučić: Ove godine imaćemo još značajnije povećanje plata i penzija

01.07.2021

14:49

0

Autor: Tanjug

Minus u državnoj kasi je tri puta manji od planiranog, iznosi 75 milijardi dinara, što je više od milijardu evra bolji rezultat od planiranog, naveo je preds

Vučić: Ove godine imaćemo još značajnije povećanje plata i penzija
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u ovoj godini biti još značajnijeg povećanja plata i penzija i naglasio da polako stižemo evropske standarde po pitanju zarada.

Vučić je, upitan da li će biti povećanje plata i penzija ove godine, rekao da je sinoć dobio konačne rezultate za prvih šest meseci, prema kojem je minus u državnoj kasi dosta manji od planiranog.

Bolji prihodi

– Plan je bio da minus bude 198 milijardi, i to je nešto što je skupština odobrila, a prihvatio i MMF. Naš minus je tri puta manji, on je 75 milijardi dinara. To je više od milijardu evra bolji rezultat od planiranog – objasnio je danas predsednik dok je prisustvovao obeležavanju završetka radova na izgradnji poslednjeg sprata Kule Beograd u naselju Beograd na vodi.

24sedam/Katarina Mihajlović

Vučić je kazao da je to postignuto na osnovu boljih prihoda, za nekih 300 miliona evra, zbog čega je, kako ističe, jutros sa saradnicima popio čašicu rakije. On je istovremeno je izrazio nezadovoljstvo jer se nije dovoljno trošilo na projekte.

– Molio sam ministre još u aprilu da troše pare na projekte. Ovo pokazuje da nisu spremili dovoljno dobre projekte. Trebalo je da potrošimo više para. Kada potrošimo podstičemo stopu rasta – poručio je on.

Vučić je zamolio ministre da ubrzaju svoj rad, i da pre nego što odu na odmor, provere stanje projekata i počnu da troše pare.

Do 2025. prosek 900 evra

Kada je reč o stopi deficita, istakao je da će ona biti mnogo manja od očekivane.

– Svi podaci nam govore da stopa javnog duga neće biti preko 60 odsto, što je ogromna vest, imajući u vidu kolika je u drugim zemljama Evrope i EU – kazao je on.

Pročitajte još

Vučić je naglasio da je to važno za narod jer ako se stvari ovako nastavljaju građani mogu da očekuju značajno povećanje plata i penzija, u uslovima pandemije, kako je rekao i posle godina zaredom u kojima su značajno povećane, to će biti učinjeno i u ovoj godini.

– Kada pređemo prosečnu platu od 600 evra ljudi će videti da je ostariv cilj do 2025. da prosečna plata bude 900 evra, što znači da će u Beogradu početkom iduće godine biti već 770 evra. Toga ne bi bilo bez rasta privrede, rasta u građevinarstvu, velikih poslova… – naglasio je on, i dodao da Srbija polako stiže evropske standarde po pitanju plata i penzija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi