Šolak crta metu Telekomu i Vladimiru Lučiću

02.07.2021

10:46 >> 10:50

0

Carstvo Dragana Šolaka građeno na kombinaciji političkih zloupotreba, reketiranja, monopola i nelojalne konkurencije, nalazi se na rubu propasti

Šolak crta metu Telekomu i Vladimiru Lučiću
Copyright mts/Printscreen

Kontroverzni tajkun Dragan Šolak i njegova Junajted grupa nalaze se u nikad većem finansijskom problemu.

Naime, sa dugovanjima od astronomskih 3,3 milijarde evra i gubitkom u poslovanju od 73 miliona evra, umesto da spasavaju svoju poslovnu imperiju koja nezaustavljivo srlja u bankrot, oni ne prestaju da falsifikatima i brutalnim lažima napadaju konkurenciju, pre svega kompaniju Telekom Srbija.

Najnoviji pokušaj podmetanja Telekomu i njegovom direktoru Vladimiru Lučiću u vezi sa izveštajem o poslovanju ove državne kompanije u prethodnoj godini, lansiran preko medija koji su sa Šolakom povezani i u njegovom vlasništvu, ima kao cilj upravo pokušaj skretanja pažnje javnosti sa katastrofalnih poslovnih bilansa Junajted grupe, poslovno-medijske hobotnice sa centralom u Luksemburgu.

Na rubu propasti

A Šolakovo carstvo, građeno na kombinaciji političkih zloupotreba, reketiranja, monopola i nelojalne konkurencije, nalazi se na rubu propasti.

Kako bi finansirali svoje širenje u regionu bivše Jugoslavije, ali i u Bugarskoj i Grčkoj, kao i brojne kupovine i osnivanja medijskih i telekomunikacionih kompanija, Dragan Šolak i Junajted grupa su u prethodnom periodu investirali 500 miliona evra sopstvenog kapitala i zadužili se za katastrofalnih 3,3 milijarde evra. Zaduživanje UG je išlo uglavnom preko izdavanja obveznica, pri čemu je efektivna kamatna stopa koju plaćaju 3,8 odsto, dok je kod velike većine evropskih operatera po pravilu ispod jedan odsto.

Suluda prezaduženost Šolakove hobotnice najbolje se ogleda u ovome što je čeka odmah “iza ćoška”: 2024. godine Junajted grupa će morati da vrati prvih 425 miliona evra od ukupnog duga, sledeće godine na naplatu joj dospeva 500 miliona evra, a 2026. godine kako znaju i umeju moraće da nađu 1.050 miliona (milijardu i pedeset miliona) kako bi pokrili dug. Ali ni tu nije kraj – naredne dve godine treba da plate još ukupno 1,27 milijardu evra!

Udarna pesnica Šolakove hobotnice je kompanija Junajted medija, u čijem vlasništvu su N1, Nova, Sport klub, Danas, čiji poslovni rezultati padaju drugu godinu zaredom, pa su joj prihodi u 2020. godini smanjeni pet odsto, a sa profitom je u minusu čak sedam odsto. Pritom, u ove podatke još nisu ušli dramatični gubici korisnika koje je Junajted medija doživela u proteklih godinu dana širom regiona, pa TV kanale N1, Sport klub i ostale sada gleda 700.000 ljudi manje!

Posebno zanimljivo: praktično svuda u regionu, poput Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, gde su kablovski operateri izbacili iz ponude Sport Klub, u zamenu su uzeli kanale Arena Sport, u vlasništvu Telekoma Srbija.

Nakon što se Telekom pre koju godinu, dolaskom Vladimira Lučića na čelo kompanije, probudio iz predugog “dremeža” za vreme kojeg je Junajted grupa praktično bez ikakve konkurencije uzurpirala tržište i u Srbiji i u regionu, Šolakova imperija je upravo Telekom i Lučića lično proglasila za svoje najveće neprijatelje i ne prestaje da ih, pre svega zloupotrebom medija N1 i Nova, besomučno napada, koristeći pritom najprizemnije manipulacije i najobičnije laži.

Pročitajte još

A istina je da Šolak i njegovi službenici prosto nisu znali da se zaustave u bahatosti i da su sada u lokomotivi koja će se neizbežno i svom snagom strmoglaviti u provaliju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike