Ministar objasnio razliku između gastarbajtera i frilensera

15.12.2020

13:41

0

Tokom rasprave o Predlogu zakona o digitalnoj imovini u Skupštini Srbije, ministar finansija je mora da pojasni poresko gledanje na naše radnike u inostranstv

Ministar objasnio razliku između gastarbajtera i frilensera
Copyright Pixabay

Na pitanje poslanik Marine Raguš (SPAS), o razlici između gastarbajtera i frilensera, ministar finansija Siniša Mali joj je odgovorio da je razlika u tome što „frilenseri nisu u radnom odnosu“.

Mali je rekao i da će sledeće godine razgovarati sa frilenserima, odnosno o ljudima koji posao obično za stane poslodavce obavljaju obično po kratkoročnom ugovoru, o eventualnim promenama nekih zakona, ali je takođe istakao da treba sagledati sve efekte, razgovarati sa svima i da se poreske zakone ne bi trebalo često menjati.

– Ne mogu da budem neodgovoran ministar finansija samo zato što je neko propustio nešto da pročita ili neko nešto nije video. Niko ne želi da se poreski zakoni menjaju iz dana u dan, moramo da imamo sistematski i dugoročni pristup – poručio je Mali u Skupštini Srbije.

On je naveo da su se pojedini frilenseri organizovali i da rade kao preduzetnici i samim tim plaćaju porez državi, a da je jedno udruženje frilensera svu krivicu zbog toga što ne plaćaju poreze prebacilo na Poresku upravu.

Frilenseri su, kaže, postali kritična masa poslednjih godina, odnosno ima ih toliko u sistemu Poreske uprave da ih je ona identifikovala kao grupu na koju treba obratiti pažnju.

Pročitajte još:

Narodna banka donela nove mere: Olakšice za otplatu kredita dužnicima pogođenim pandemijom

Direktna strana ulaganja ni ove “korona godine” nisu presušila: Ko to najviše investira u Srbiju?

Mali je podsetio i da građani Srbije koji rade u inostranstvu poreze plaćaju u tim zemljama.

Raguš je poručila da joj drago što Srbija uvodi kriptovalute, ali da će i dalje biti problema u smislu zakonske regulative.

Kako je dodala, digitalizacija treba sve da transformiše i podigne na nivo digitalne realnosti.

– Biće nam potreban i ombudsman za digitalno društvo, imaćemo mnogo problema”, rekla je ona u Skupštini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike