Bezos postaje još bogatiji: Amazon profitirao jer je Pentagon „šutnuo“ Majkrosoft

08.07.2021

07:56

0

Akcije Amazona naglo skočile nakon vesti da Pentagon otkazuje kontroverzni ugovor o računarstvu u oblaku

Bezos postaje još bogatiji: Amazon profitirao jer je Pentagon „šutnuo“ Majkrosoft
Copyright Unsplash/viacheslav-bublyk/Profimedia

Najbogatiji čovek u savremenoj istoriji sveta, vlasnik „Amazona“ Džef Bezos, postao je još bogatiji jer su akcije te kompanije naglo skočile nakon vesti da Pentagon otkazuje kontroverzni ugovor o računarstvu u oblaku sa američkim tehnološkim gigantom „Majkrosoftom“, koji je osnovao i dugo vodio drugi multimilijarder, Bil Gejts.

Akcije „Amazona“ porasle su za 4,7 posto posle saopštenja Pentagona o raskidu ugovora, čime je Bezosovo neto bogatstvo za samo jedan dan uvećano za 8,4 milijarde dolara.

Bezos na 211 milijardi

Bezos, koji se ranije ove nedelje zvanično povukao sa mesta glavnog izvršnog direktora svoje firme, ali je zadržao vlasnički udeo od 10,3 procenta, sada vredi 211 milijardi dolara, što je istorijski rekord otkako je “Blumberg” 2012. godine počeo da prati neto vrednost svetskih milijardera.

Prethodni rekordan nivo, od 210 milijardi dolara, na kratko je držao izvršni direktor “Tesle”, Ilon Mask, u januaru ove godine, ali je njegovo bogatstvo od tada splasnulo na “samo” 181 milijardu dolara, što ga čini drugom najbogatijom osobom na svetu, ispred francuskog mogula luksuzne robe Bernara Arnoa (LVMH), koji je “težak” 168,5 milijardi dolara.

Pentagon je u utorak objavio da raskida ugovor o računarstvu u oblaku vredan 10 milijardi dolara, poznat kao Zajednički odbrambeni infrastukturni poduhvat (JEDI), koji je potpisao sa „Majkrosoftom“ 2019. godine, prenosi Raša tudej.

„Zbog promene tehnološkog okruženja postalo je jasno da Jedi ugovor, koji se već dugo odlaže, više ne ispunjava zahteve za popunu praznina u kapacitetima Ministarstva odbrane“, navodi se u zvaničnom saopštenju Pentagona.

To bi moglo da znači da se Ministarstvo odbrane sprema da posao razvoja njegove tehnologije računarstva u oblaku podeli između „Majkrosofta“ i „Amazona“, ali i drugih firmi za sajber tehnologiju, ocenjuje se u tekstu.

Pročitajte još:

„Amazon“ se više puta žalio zbog odluke bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i njegove administracije da se ugovor dodeli „Majkrosoftu“, ocenjujući da je ona bila politički motivisana.

Sporazum je “zamrznut” nakon što je „Amazon“ podneo tužbu osporavajući Trampov izbor i tvrdeći da je on zbog animoziteta prema Bezosu vršio pritisak na vojne zvaničnike da posao ne povere „Amazonu“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike