Premijerka Brnabić: Očekujem da će penzije rasti pet odsto ove godine, a nadam se da u platama prestižemo Bugarsku

12.07.2021

08:07 >> 09:45

0

Već smo Crnu Goru pretekli za nekih 150 evra, rekla je Ana Brnabić

Premijerka Brnabić: Očekujem da će penzije rasti pet odsto ove godine, a nadam se da u platama prestižemo Bugarsku
Copyright Ana Brnabić Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka Ana Brnabić je izjavila, gostujući na TV Prva, da ćemo u ovom kvartalu imati privredni rast oko 15 odsto i da očekuje da penzije do kraja 2021. porastu pet odsto.

Navela je i da je Srbija bolja od mnogih zemalja Evrope, i dodala da ćemo ove godine imati rast od 6,5 do sedam odsto. Kaže i da bi prosečne plate trebalo da prestignu 600 evra.

Pročitajte još

– Nadam se da do 1. januara prestižemo i Bugarsku. Već smo Crnu Goru pretekli za nekih 150 evra. Ali moramo da pojačamo tehničku dokumentaciju, to nam je najveći problem da bismo krenuli s implementacijom projekata koje predviđa budžet – kaže Brnabićeva.

– Dok sam premijerka, posao mi je da do 2025. plata bude 900, a penzija 430 ili 440 evra – dodala je ona.

Komentarišući listu najbezbednijih zemalja na svetu 2021. godine, na kojoj se Srbija sa 59. popela na 34. mesto, Brnabićeva kaže da su na to uticali zdravstvena situacija u vezi sa virusom korona, sposobnost sprovođenja imunizacije, ali i ekonomski rast.

Ističući da je to velika stvar za Srbiju, Brnabićeva kaže da smo pored Estonije daleko najbolje rangirana zemlja u jugoistočnoj Evropi i da smo bolje rangirani od polovine članica EU.

– To je velika stvar, to je i ekonomska bezbednost, bezbednost građana, i ovo je još jedan objektivan indikator koji pokazuje koliko Srbija napreduje u svakom sektoru – kazala je premijerka.

Govoreći o ekonomskom i privrednom rastu naše zemlje, Ana Brnabić navodi da je ove nedelje obeležena velika investicija za budućnost, odnosno da je izvedena prva generacija đaka osnovnih škola kojima je informatika bila obavezan predmet.

-To je ogromna investicija za budućnost, oni su ispred svojih vršnjaka iz razvijenih evropskih zemalja kao što su Švajcarska, Nemačka, gde informatika nije obavezan predmet – kazala je premijerka.

Napomenula je i da je napravljen ambijent da ti đaci nastave svoje usavršavanje kroz srednje škole, podsećajući da su oformljena i specijalizovana informatička odeljenja, ali i umetnička, koja treba da razvijaju kreativnost.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike