Evro iznad 1,22 dolara prvi put posle 2,5 godine

16.12.2020

14:51

0

Na kurs su uticali snažni pokazatelji evrozone i nada investitora oko napretka u trgovinskim pregovorima Britanije i EU

Evro iznad 1,22 dolara prvi put posle 2,5 godine
Copyright Gerd Altmann/Pixabay

Kurs evra u sredu je na međunarodnim tržištima premašio 1,22 dolara prvi put od aprila 2018. godine, pod uticajem snažnih pokazatelja evrozone i nade investitora oko napretka u trgovinskim pregovorima Britanije i EU.

Kurs evra je oko 12 časova iznosio 1,2197 dolara, što znači da je ojačao 0,35 odsto u odnosu na prethodno zatvaranje. Kreće se tako oko 1,22 dolara, nivoa koji je prekoračio po prvi put od aprila 2018. godine.

Pročitajte još

Aktivnosti u ekonomiji evrozone stabilizovale su se u decembru, poduprte snažnim proizvodnim sektorom, pokazao je u sredu izveštaj firme Markit. Indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru evrozone porastao je u decembru za 4,5 bodova u odnosu na prethodni mesec, na 49,8 bodova, što je nadomak 50 bodova koji dele rast od pada aktivnosti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najvažnijih svetskih valuta, oko podneva je iznosio 90,20 bodova, oslabivši 0,3 odsto u odnosu na prethodno zatvaranje. Ujutru je skliznuo na 90,127 bodova, najniži nivo od aprila 2018. godine.

Evro jača od maja, kada je EU najavila uspostavljanje fonda za oporavak privrede od koronakrize i od tada je ojačao gotovo 13 odsto. Podaci o aktivnostima u ekonomiji evrozone poslednjih meseci takođe su podupirali očekivanja da Evropa ostvaruje bolje rezultate od SAD-a. U fokusu tržišta ostaju pregovori Britanije i EU-a o budućim trgovinskim odnosima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike