EK je predložila budžet Evropske unije za 2025. godinu

19.06.2024

18:26

0

Budžet će biti dopunjen sa procenjenih 72 milijarde evra isplata u okviru projekta "Next Generation EU"

EK je predložila budžet Evropske unije za 2025. godinu
Evropski savet - Copyright Profimedia

Evropska komisija (EK) danas je predložila budžet Evropske unije za 2025. godinu od 199,7 milijardi evra, objavljeno je danas na sajtu EK.

Budžet će biti dopunjen sa procenjenih 72 milijarde evra isplata u okviru projekta "Next Generation EU".

Nacrtom budžeta za 2025. godinu sredstva će biti usmerena tamo gde mogu da naprave najveću razliku, u saradnji i u skladu sa potrebama država članica EU.

AP Photo/Olivier Matthys
 

Ovo će biti urađeno podsticanjem zelene i digitalne tranzicije, otvaranjem radnih mesta uz jačanje strateške autonomije i globalne uloge Evrope.

Nacrt budžeta za 2025. takođe će obezbediti kontinuiranu podršku sirijskim izbeglicama u Turskoj i širem regionu, južnom susedstvu, uključujući spoljnu dimenziju migracija, kao i Zapadnom Balkanu, a kao najvažnije izdvaja se stabilna podrška Ukrajini, navodi se na sajtu EK.

Pored ostalog iz budžeta za 2025. godinu namenjeno je 53,8 milijardi evra za zajedničku poljoprivrednu politiku.

Za regionalni razvoj i koheziju za podršku ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, kao i za infrastrukturu koja podržava zelenu tranziciju i prioritetne projekte Unije, planirano je 49,2 milijarde evra.

Za podršku partnerima i interesima Evropske unije u svetu predviđeno je 16,3 milijarde evra, od čega i pola milijardi evra za Fond za rast za Zapadni Balkan.

Dodatnih 4,3 milijarde evra biće dostupno u vidu grantova u okviru Instrumenta za Ukrajinu, dopunjenih sa 10,9 milijardi evra u kreditima. Za istraživanje i inovacije biće izdvojeno 13,5 milijardi evra.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike