I vama će porasti penzija, ako ste nemački penzioner u Srbiji

29.05.2024

12:18

0

Autor: R.B.

Od 1. jula neki od 400.000 građana Srbije koji su penziju stekli u Nemačkoj će dobiti povećanje od gotovo 5%

I vama će porasti penzija, ako ste nemački penzioner u Srbiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemačke penzije se povećavaju od 1. jula za 4,57 odsto, ali neće svi penzioneri dobiti povišicu u isto vreme, javlja Fenix-magazin.de.

Osiguranici koji su otišli u penziju pre aprila 2004. godine dobiće povećanje već početkom juna. Novi penzioneri, od aprila pa nadalje, veću penziju dobijaće tek krajem jula.

U Srbiji bi veće penzije trebalo da dobije oko 400.000 ljudi, koji su je stekli radom u Nemačkoj. Isplata je preko Fonda PIO, prema međudržavnom sporazumu SR Nemačke i SFRJ iz 1969. godine.

Svima koji su podneli zahtev za starosnu penziju nakon aprila 2004. ili će to tek učiniti, penzijsko osiguranje isplaćuje retroaktivno novac za dotični kalendarski mesec. Ova grupa osiguranika neće imati povećanu penziju do 31. jula 2024. godine, objašnjavaju njemački mediji.

Za sve penzionere koji su u penziju otišli pre aprila 2004. godine, oni će veću penziju dobit krajem juna.

Penzija će biti, obećava Vlada

Kako bi penzijski fond bio spreman i za budućnost, Vlada je pokrenula novi penzijski  paket II, koji će doneti novine za penzionere i osiguranike koji plaćaju doprinos.

Nemački ministar rada, Hubertus Heil, istaknuo je važnost stabilne razine penzija, javlja DPA.
– Radi se o dobu koji za ljude mora biti sigurno. Važno je da sve generacije mogu da imaju poverenje, ne samo bake i dede, sadašnji penzioneri, nego pre svega zaposleni i oni mlađi -  rekao je Heil za televiziju ZDF u sredu.

Plan je da penzije ostanu na 48% plate barem do 2039. godine. Cilj je da u budućnosti penzije u Nemačkoj ne rastu sporije od plata, a isplaćivane bi bile iz prihoda tzv. generacijskog fonda, koji bi novac uložio na tržište kapitala.

– Kada rastu plate, onda je ispravno da mirovine to adekvatno prate u idućoj godini. Ako to ne učinimo, ako ne osiguramo visinu penzija, onda ćemo odvojiti kupovnu moć penzionera od one koji imaju plate. A to nije pošteno - rekao je ministar.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike