Odobreno: Rajfajzen banka može da na berzi izda kompanijsku obveznicu

29.05.2024

10:48

0

Autor: R.B.

Austrijskoj banci koja posluje u Srbiji regulatori odobrili izdavanje korporativne obveznice u vrednosti od šest milijardi dinara

Odobreno: Rajfajzen banka može da na berzi izda kompanijsku obveznicu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Obveznicama „Rajfajzen banke“ trgovaće se i na Beogradskoj berzi, odlučili su srpski regulatori finansijskog tržišta, Narodna banaka Srbije i Komisija za hartije od vrednosti

Banka je dobila odobrenje za izdavanje korporativnih obveznica ukupne nominalne vrednosti od šest milijardi dinara (oko 51,2 miliona evra).

Komisija za hartije od vrednosti je, u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala, odobrila „Rajfajzen banci Beograd“ objavljivanje jedinstvenog prospekta za javnu ponudu 300 komada dugoročnih dinarskih obveznica I emisije, saopšteno je iz ove institucije.

Obveznice su pojedinačne nominalne vrednosti od 20 miliona dinara, a ukupne nominalne vrednosti od šest milijardi dinara.

Obveznica „Rajfajzen banke“ na Beogradskoj berzi je deo projekta oživljavanja trgovine ovim hartijama od vrednosti. Vlada Srbije je usvojila Strategiju za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine prateći akcioni plan koji treba da podstakne razvoj tržišta ovih obveznica a Svetska banka (SB) odobrila je zajam za projekat korporativnih obveznica u iznosu od u iznosu od 27,7 miliona evra (30 miliona dolara), piše "Nova ekonomija".

U junu je planirano raspisivanje javnog poziva za kupce korporativnih obveznica u Srbiji. Do kraja maja planira se izbor pravnih i finansijskih savetnika, koji će besplatno voditi preduzeća koja su zainteresovana za ovaj način zaduživanja

Ove godine Srbija je dokapitalizovala je Beogradsku berzu sa dva miliona evra, u planu je pokretanje Programa za izdavanje korporativnih obveznica, kao i implementacija novog softvera CRHoV i Beogradske berze.

Ministarstvo finansija je najavilo i da unapređenje tržišta kapitala planira kroz nove finansijske proizvode za ovu i narednu godinu – Program korporativnih obveznica, inicijalnih javnih ponuda, emitovanje MREL obveznica i aktivnosti Akcionarskog fonda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike