Ko će dobiti čak 20.000 dinara od države: Stiže još novca za građane do kraja godine

26.07.2021

21:00 >> 10:36

0

Autor: S. Gavrić

Uz najavu nove novčane pomoći države koja stiže u decembru, neki građani povećaće svoj novčani saldo u ovoj godini za oko 165 evra

Ko će dobiti čak 20.000 dinara od države: Stiže još novca za građane do kraja godine
24sedam/Profimedia/Tanjug/Strahinja Aćimović

Svi punoletni građani Srbije, kojih ima 5,7 miliona, će do kraja godine od države dobiti pomoć od ukupno 80 evra (9.405 dinara), a još ako su se i vakcinisali novčana podrška iznosiće nešto više od 100 evra (12.405 dinara)!

Takva računica jasna je nakon najnovije najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da građanima sleduje dodatna pomoć od 20 evra u decembru. To znači da će svi koji su se prijavili i već dobili 30 evra u maju, pored još 30 evra u novembru, dobiti i dodatnih 20 evra pred kraj godine.

Pročitajte još

Takođe, postojaće mogućnost, kako je najavljeno, i dodatne prijave za ovih 20 evra u decembru.

Prema rečima Vučića, penzioneri će za naredna četiri meseca, od septembra do decembra, dobiti ukupno 100 evra na poklon od države. Naime, i oni su još u maju kao i svi punoletni građani dobili 30 evra, dok im u septembru sleduje 50 evra, a u novembru opet 30 evra. Uz novu pomoć od 20 evra u decembru, penzionerima će na račune do kraja godine leći ukupno 130 evra (15.283 dinara), a ako su se vakcinisali i dobili stimulaciju od 3.000 dinara, onda će na konto pomoći države dobiti čak oko 155 evra (18.283 dinara) za celu 2021. godinu.

Vakcinisani građani dodatno nagrađeni

Vučić je istakao da je odluka o dodatnoj pomoći od 20 evra doneta zbog dobrih rezultata Srbije, jer očekuje da ćemo u julu imati više od 200 miliona evra suficita u budžetu.

– Imaćemo mnogo više novca i doneli smo odluku da građanima damo još po 20 evra u decembru – naglasio je Vučić.

Penzioneri će do kraja godine dobiti oko 12.000 dinara; Ilustracija/Pixabay/24sedam

Inače, još jednoj grupi građana – nezaposlenima evidentiranim na Birou rada, sleduje ukupno 120 evra (oko 14.107 dinara), što je najveći iznos koji građani dobijaju.

Nezaposlenima, kao i svim punoletnim građanima, sleduje dva puta po 30 evra, ali i još 60 evra koje su dobili kao pomoć države polovinom juna ove godine. I za njih je važilo pravilo da će, ako su se vakcinisali, dobiti i 3.000 dinara bonusa, što znači ukupno oko 17.100 dinara. Kada se tome dodaju i ovih najavljenih 20 evra koji će biti isplaćeni u decembru, ova kategorija stanovništa će u 2021. godini na ime državne pomoći dobiti ukupno skoro 20.000 dinara (19.350 dinara), što je oko 165 evra!

Lak način prijave građana

Podsetimo da je prijavljivanje punoletnih građana za 60 evra (dva puta po 30 evra) održano u maju, i to preko portala Uprave za trezor, ali i kontakt centra preko kojeg su se građani prijavljivali telefonskim putem. Slično će biti, kako se najavljuje, i za dodatnih 20 evra državne pomoći koja će biti isplaćena u decembru, a za koju se svi punoletni građani Srbije mogu naknadno prijaviti.

Kod oba načina prijave, i putem sajta i telefonski, potrebno je da građani ostave sledeće podatke: JMBG, broj lične karte i naziv banke u kojoj imaju otvoren račun (u slučaju da nemaju, račun će im biti automatski otvoren u banci po izboru).

Prijavljivanje za 20 evra biće isto kao i do sada, preko sajta Uprave za trezor; printscreen

Kada se radi o penzionerima, ali i korisnicima novčane socijalne pomoći i osobama u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, novčana pomoć biće automatski uplaćena, tako da oni nisu morali da se posebno prijavljuju, a neće morati ni za dodatnih 20 evra.

Novac na leto sleduje i privredi

Pomoć građanima nije jedina koju će država isplatiti u narednom periodu. Tako će već u sredu, 28. jula, biti isplaćena i četvrta rata auto-prevoznicima, koji će dobiti 600 evra po autobusu.

Pročitajte još

Nakon toga, 6. avgusta, još jedna grupa može očekivati novčanu pomoć države. Ona će biti isplaćena osobama koje samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a kojih prema zvaničnoj evidenciji ima 777. Oni nisu bili obuhvaćeni paketom pomoći u prošloj godini.

Deset dana kasnije, odnosno 16. avgusta, sledi uplata još jednog grupi građana, a to su zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, koji će kao vid sektorske pomoći dobiti po jedan ceo minimalac, odnosno oko 32.000 dinara.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti