Mali: MMF dao dodatnu podršku daljem razvoju i reformama i programu "Srbija 2027"

18.04.2024

19:06

1

Mali je rekao za Tanjug da su to bili veoma dobri i konstruktivni sastanci na kome su visoki zvaničnici dali veliku podršku za sve ono što je Srbija uradila u prethodnom periodu

Mali: MMF dao dodatnu podršku daljem razvoju i reformama i programu "Srbija 2027"
Copyright Tanjug/Video

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas u Vašingtonu, na odvojenim sastancima, sa zamenikom direktora Međunarodnog monetarnog fonda Bo Lijem i direktorom Departmana za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom i istakao da je MMF dao dodatnu podršku daljem razvoju i reformama u Srbiji, kao programu "Srbija 2027".

Mali je rekao za Tanjug da su to bili veoma dobri i konstruktivni sastanci na kome su visoki zvaničnici dali veliku podršku za sve ono što je Srbija uradila u prethodnom periodu.

"Naravno i velika podrška za dalje naše napore da razvijamo našu ekonomiju. Ali su tri veoma važne stvari koje je gospodin Bo Li rekao i koje želim da podelim sa građanima Srbije. Dakle, prva je da je svetska ekonomija usporila svoj rast, ali da se izbegla puna recesija, što je za nas veoma važno. Srbija raste brže nego ostale zemlje, ali važno je da i ostale rastu, dakle da ne bude recesije u tim zemljama i to je zaključak MMF koji je za nas takođe veoma važan", rekao je Mali.

Preneo je da je drugi zaključak bio da je ova kriza pokazala da neke zemlje umeju i znaju bolje da reaguju na krizu, a neke ne.

"I da je Srbija jedna od onih koje su mnogo bolje reagovale na krizu, čak i u odnosu na razvijenije i bogatije zemlje nego što je ona. I treće, da postoji veliki broj izazova u srednjem roku za ceo svet, uključujući i Evropu i  Srbiju. I da moramo da budemo veoma pažljivi i vodimo računa o svakom dinaru. Ali, sa druge strane je naša strategija ulaganja u infrastrukturu, dakle  dalja izgradnja puteva, brzih pruga, ulaganje u naše zdravstvo, naučno-tehnološke parkove, u naše obrazovanje", naveo je Mali.

Ističe da je to jedina strategija koja na dugi rok može da doprinese daljem rastu našeg BDP-a i daljoj stabilnosti koja je pak neophodna za povećanje plata i penzija.

"Dakle, sve što smo do sada uradili, dobro smo uradili, ono sa čime moramo da nastavimo, osim stvari koje sam rekao, jeste dalja reforma javnih preduzeća. Moramo da završimo i reformu Poreske uprave, moramo da radimo na tome da povećamo produktivnost, dakle da sa što više novih tehnologija, inovacija i uvođenjem veštačke inteligencije - Srbija ne zaostaje nego da krenemo i korak ispred drugih", naveo je Mali za Tanjug.

On je naglasio da je to ono što Srbija već radi i da je danas dobio potvrdu da radimo dobro i da moramo da nastavimo u narednom periodu.

Kaže da danas ima veoma važansastanak sa agencijom za kreditni rejting Standard end Purs i Multilateralnom agencijom za osiguranje investicija (MIGA).

"To je korporacija u Americi koja osigurava velike kredite i hoće da dalje osigurava kredite za ulaganja u Srbiju. Dakle, dobro prolazimo, imamo šta da kažemo, imaju čime da se ponose građani Srbije. Naša zemlja je primer kako treba voditi odgovornu ekonomsku politiku. Naravno na svimanama je da ostvarimo projekat Srbija 2027, da završimo izgradnju novog Ekspa, da budemo dobri domaćini 2027. godine i da dostignemo taj cilj od 100 milijardi evra BDP-a te godine", istakao je Mali.

On je rekao da je MMF i danas u Vašingtonu, kao i pre nekoliko nedelja, dao podršku za program Ekspo 2027.

"Oni su to dali i već pre par nedelja kada smo imali sastanak sa misijom MMF u Beogradu i danas su samo to potvrdili. Dakle, veliki broj zemalja traži izvore rasta, pokušavaju i da nađu gde da rastu, gde da ulažu. Mi smo to našli u programu Srbija 2027, ulažimo u sve oblasti i društvenog i ekonomskog života naše zemlje. Da nam rastu plate do prosečnih 1.400 evra do 2027, da nam rastu prosečne penzije do 650 evra, da nam raste minimalna zarada do 650 evra", rekao je Mali.

Kaže da se ulaže i u regionalni razvoj, ali i u turizam i poljoprivredu, zdravstvo i energetiku.

"Dakle i hoćemo tih 18 milijardi evra koje su deo programa Srbija 2027. da ulažemo najtransparentnije i najbolje moguće da nastavimo da vodimo računa o svakom dinaru i da efekti upravo zbog toga do 2027 budu najveći", rekao je Mali i dodao da su to realni ciljevi koji mogu da se ispune.

Na sastancima Malog sa visokim zvaničnicima MMF prisustvovao je i šef Misije MMF za Srbiju Donal Mekgetigan.

Prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke počeo je u ponedeljak, 15. aprila i traje do subote, 20. aprila, a diskutovaće se o svetskoj ekonomskoj perpsektivi, iskorenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i efikasnosti pomoći, kao i u prenjama po globalnu ekonomsku stabilnost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike