Vučić se sastao sa predstavnicima francuskih kompanija: Radujemo se budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije

09.04.2024

08:49

0

Na sastanku su i predstavnici francuskih kompanija koje su iskazale interesovanje za ovaj susre

Vučić se sastao sa predstavnicima francuskih kompanija: Radujemo se budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Parizu, na poslovnom Savetu Francuska - Srbija, sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International. Na sastanku su bili i predstavnici francuskih kompanija koje su iskazale interesovanje za ovaj susret.

Predsednik Vučić naglasio je da Srbija ima dobre javne finansije, da je naša zemlja dodatno unapredila rejting, kao i da smo sada na korak od dobijanja investicionog rejtinga.

Printscreen/ Tanjug
 

Istakao je da smo u mnogo boljem položaju nego što je to bilo ranije kad je reč o trgovinskoj razmeni sa Francuskom, kao i zapošljavanju. Posle toga je govorio i o bruto domaćem proizvodu Srbije pa naglasio da je stopa rasta bila 5,5 odsto u februaru. Naglasio je da mnogo toga u Srbiji treba da se reformiše poput vladavine prava.

- Ako me pitate da li smo zadovoljni rezultatima, rekao bih da uvek može bolje, ali smo u mnogo boljoj poziciji nego pre par godina - rekao je Vučić. Predsednik Srbije govorio je i o EKSPO-u za koji kaže da će izgraditi celu zemlju, počev od infrastrukture. 

Izjavio je danas da je Srbiji potrebna saradnja sa brojnim francuskim kompanijama i kao jedan od primera naveo Beogradski metro, za koji je rekao da će za njega morati da se nađe operater.

On je na početku poslovnog saveta Francuska - Srbija rekao da je potrebna i saradnja sa kompanijama za izgradnju deponija, upravljanje otpadom i svim ostalim, i da se sa njima sklope veliki ugovori na dugi niz godina. Kako je objasnio, Srbija nije u stanju da upravlja tim sistemima zbog čega se tu otvara dosta prostora za francuske kompanije.

- Takođe se radujemo budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije i duboko smo zahvalni Francuskoj koja nam je pomogla da predsedavamo ovim partnerstvom za veštačku inteligenciju koje je za nas od najveće važnosti. Takođe smo juče počeli da razgovaramo sa EDF-om o strateškom razgovoru o nuklearnoj energiji, o nuklearnim reaktorima, jer znate da je to zelena energija. Nije u pitanju samo zelena energija, već energija koja će stvoriti održiv sistem za Srbiju. U suprotnom, za 20 godina nećemo moći da snabdevamo dovoljno električne energije ne samo našu industriju, već i naše stanovništvo - rekao je Vučić.

Kako je rekao, radi se o ogromnim investicijama, ali Srbija je spremna da blisko sarađuje sa Francuskom.

Na samom početku pristunima se obratio predsedavajući MEDEF-a Filip Delora. On se zahvalio predsedniku Vučiću na izdvojenom vremenu za ovu posetu.

Printscreen/ Tanjug
Filip Delor

Istakao je da može da potvrdi koliko je predsednik Srbije posvećen projektima za svoju zemlju i da to dosta znači francuskim kompanijama.

Podsetimo, Vučić boravi u Parizu u okviru dvodnevne posete Francuskoj. Prvog dana posete Francuskoj Vučić je svečano dočekan u Palati invalida, gde je položio venac na spomen -ploču "Vernost za vernost", posvećenu srpskim vojnicima. Nakon toga je razgovarao sa predstavnicima kompanija Daso i EDF i imao prijem u francusko Senatu gde je razgovarao sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom. Posle toga Vučiću je priređen svečani doček u Jelisejskoj palati gde je najpre imao sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a onda je za srpsku delegaciju organizovana svečana večera.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike