Svečani doček za predsednika u Parizu: Orilo se "Bože pravde" ispred Palate invalida! Vučić odao počast srpskim vojnicima iz Velikog rata

08.04.2024

09:17 >> 09:54

0

Vučić je položio venac na spomen -ploču "Vernost za vernost", koja je posvećena srpskim vojnicima

Svečani doček za predsednika u Parizu: Orilo se "Bože pravde" ispred Palate invalida! Vučić odao počast srpskim vojnicima iz Velikog rata
Copyright Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svečano dočekan sa vojnim počastima ispred Palate Invalida u Parizu.

Njega su dočekali  vojni guverner Pariza general Kristof Abad i Frank Roster, delegirani ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske Republike.

Printscreen/ Tanjug
 

 

Priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, a potom su intonirane himne Srbije i Francuske.

Nakon toga Vučić je položio venac na spomen-ploču "Vernost za vernost", koja je posvećena srpskim vojnicima.

Tanjug
 

 

"Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije", ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata.

Tanjug
 

 

Nakon toga ponovo je intonirana himna "Bože pravde".

- Ovaj će biti najvažniji, biće strateški sastanak, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo - rekao je Vučić uoči posete Francuskoj.

Kako je najavio, razgovaraće se o 14 tema. Među glavnim temama su evropske integracije, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope, jačanje bilateralne saradnje, EXPO-u 2027, IT sektor, vestačka inteligencija,poljoprivreda, namenska industrija i odbrana, kao i nuklearna energija. Kada je reč o namenskoj industriji i odbrani, predsednik Vučić će o tome zasebno razgovarati sa Makronom, ali i sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom sa kojim će se sastati u utorak. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike