Kad ti ne valja novac, ti uvedi novi

08.04.2024

11:18

0

Zimbabve od danas uvodi novu nacionalnu valutu

Kad ti ne valja novac, ti uvedi novi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zimbabve je novom valutom zamenio novi zimbabveanski dolar koja je poslednjih meseci toliko drastično gubila na vrednosti da je stanovništvo prestalo da je koristi

Guverner centralne banke te južnoafričke zemlje rekao je da će nova valuta stupiti na snagu u ponedeljak, da će se zvati „zig“ i biti poduprta rezervama zlata, preneo je AP.

Vlasti u Harareu veruju da će nova mera zaustaviti valutnu krizu koja je istakla višegodišnje ekonomske probleme zemlje.

Screenshot: xe.com
Novi zimbabveanski dolar prema evru u poseldnjih godinu dana

 

Novi zimbabveanski dolar (uveden 2015.) je od januara izgubio više od 70% vrednosti na zvaničnom tržištu i još više na crnom, što ga je činilo jednom od najlošijih valuta na svetu.

Trgovci su vremenom sve više odbijali da primaju niže apoene sada ukinute valute, a mnogi su insistirali na plaćanju samo američkim dolarom, koji je takođe zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji.

Prema zvaničnim podacima, inflacija u Zimabveu porasla je (po novoj lokalnoj metodologiji) sa 26,5% u decembru prošle godine na 34,8% u januaru, da bi u martu skočila na 55,3%.

Zimbabve ima najvišu inflaciju u istoriji, i taj problem traje decenijama. U svom vrhuncu 2008. godine procenjena je na 89.7 sekstiliona ( 8,97×10 na 22) procenata međugodišnje.

To je do jula 2020. palo na „skromnih“ 737%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike