Fabrici: Investicioni plan EU za Zapadni Balkan je most koji nas povezuje

17.12.2020

16:12

0

To je mehanizam koji će omogućiti povezivanje regiona sa Unijom, ali i njegov oporavak, istakao je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici

Fabrici: Investicioni plan EU za Zapadni Balkan je most koji nas povezuje
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas da je ekonomski investicioni plan EU za Zapadni Balkan mehanizam koji će omogućiti povezivanje sa Unijom i oporavak regiona.

Fabrici je na plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU naglasio da je investicioni plan EU za region zapravo most koji povezuju sa EU, te je podsetio da će EU odvojiti 720 milijarde evra kako bi podigla svoju ekonomiju od posledica pandemije.

Nova metodologija EU

Kada je reč o današnjem događaju u organizaciji Nacionalnog konventa o EU Fabrici je istakao da je ovo prvi put u nizu godina da se na plenarni način raspravlja.

– Ovo je nešto što treba pozdraviti i sutra ću to predstaviti u Komitetu za evropske integracije u svom izveštaju – naglasio je Fabrici i dodao je da je posebno pozitivan element to što Narodna skupština Srbije ima u planu da radi na nastavku međupartijskog dijaloga koji je ponudio Evropski parlament.

Pročitajte još

Naglasio je da su vladavina prava reči koji su ključni, te da je važno što se o tome diskutovalo, kao i da je cilj da to bude realnost.

– Takođe smatram da je bitno što je poruka premijerke Ane Brnabić bila da se radi na tome, da je fokus na tome i naravno realizacija je najvažna – ukazuje Fabrici.

Dodaje da je bilo reči i o novoj metodologiju EU za koju, kako je naveo, Evropska komisija mora da objasni kako će ona biti sprovedena, pogotovo u slučaju Severne Makedonije i Albanije, te da je vreme da to komisija razjasni.

Značaj životne sredine

– Države članice EU su veoma fokusirane na sprovođenje reformi na terenu i na osnovu toga metodologija EU treba da pomaže u tom procesu – naglasio je Fabrici.

On je takođe podsetio na značaj pitanja životne sredine, te je podsetio da se zemlje EU tim pitanjem bave još od sedamdesetih, bez obzira da li je reč o desnim ili levim političkim opcijama.

– Dobro je što se i Vlada Srbije bavi životnom sredinom, jer je to pitanje povezano i sa energetskim sektorom, a istovremeno da bi se obezbedio takozvani zeleni rast – kazao je Fabrici i zaključio da će privredni rast Evrope biti zeleni, te da će i ekonomski rast Srbije ići u istom smeru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike