Epl tužbe stisle s obe strane Atlantika: Na berzi pad od 113 milijardi dolara

22.03.2024

13:36

0

Akcije kompanije „Epl“ su na zatvaranju berzi u Sjedinjenim Američkim Državama pale za 4,1%, zbog problema koje ima sa regulatorima.

Epl tužbe stisle s obe strane Atlantika: Na berzi pad od 113 milijardi dolara
Ilustracija - Copyright 24sedam/M. Sh

Tehnološka kompanija je samo ovime izgubila oko 113 milijardi dolara svoje tržišne vrednosti a to se dogodilo, kako navodi „Blumberg“, jer se firma iz Kupertina suočava sa problemima sa obe strane Atlantika.

Ministarstvo pravde SAD u četvrtak podnelo tužbu protiv „Epla“ za monopol na tržištu pametnih telefona, dok kompaniju istovremeno očekuje istraga Evropske unije za kršenja Zakona o digitalnim tržištima (DMA).

Screenshot: Google Finance
Epl akcije pale na berzi

 

Dugo očekivana tužba u SAD dolazi nakon višegodišnjih tvrdnji kritičara da „Epl“ nanosi štetu konkurenciji zbog restriktivnih uslova svoje prodavnice aplikacija, visokih naknada i strogo kontrolisanog pristupa svom hardveru i softveru.

– Epl potkopava aplikacije, proizvode i usluge koje bi inače učinile korisnike manje zavisnim od njihovih ajfona – navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Prema navodima tužioca, kompanija koristi svoj monopol "da izvuče više novca od potrošača, programera, kreatora sadržaja, umetnika, izdavača, malih preduzeća i trgovaca".

Na primer, „Epl“ omogućava korisnicima ajfona da bez problema šalju visokokvalitetne fotografije i video zapise jedni drugima, ali multimedijalni sadržaji koji stižu preko telefona sa operativnim sistemom Android su sporiji i lošijeg kvaliteta.

Rojters je u četvrtak saopštio da antimonopolska regulatorna tela Evropske unije nameravaju da istraže tehnološke kompanije Epl, Meta i Gugl.

Evropska unija je 4. marta već kaznila najvredniju firmu na svetu sa 1,8 milijardi evra, zbog kršenja zakona o konkurenciji i zloupotrebe svoje dominatne tržišne pozicije za prodaju aplikacija za striming muzike, preneo je CNN.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike