Počinje Evropska i Svetska nedelja novca, cilj edukacija mladih o novcu

17.03.2024

12:52

0

Aktivnosti na finansijskom obrazovanju dece i omladine kod nas će sprovesti Narodna banka Srbije i Udruženje banaka Srbije

Počinje Evropska i Svetska nedelja novca, cilj edukacija mladih o novcu
Copyright Profimedia

Evropska i Svetska nedelja novca ove godine traje od 18. do 24. marta i posvećena je finansijskoj edukaciji mladih, a aktivnosti na finansijskom obrazovanju dece i omladine kod nas će sprovesti Narodna banka Srbije (NBS) i Udruženje banaka Srbije (UBS).

NBS će, kako je objavila centralna banka, tradicionalno učestvovati u Svetskoj nedelji novca (Global Money Week), koja se organizuje u celom svetu na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine (CYFI) s ciljem da finansijsko obrazovanje bude dostupno mladima.

Aktivnosti će biti organizovane u Pravno-poslovnoj školi u Beogradu, na Ekonomskom i Mašinskom fakultetu u Nišu, Tehničkoj školi u Vlasotincu, Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Leskovcu, Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Priboju, Ekonomsko-trgovinskoj školi u Prijepolju i Ekonomskoj školi u Subotici. 

Za studente i učenike navedenih fakulteta i škola planirana su stručna predavanja i radionice na kojima će učesnici moći da se upoznaju sa istorijatom novca, posebno dinara, kao i sa elementima zaštite novčanica od falsifikovanja.

Planiranje budžeta

Analiziranjem pojmova poput trošenja, zaduživanja i štednje naučiće kako da razumno upravljaju svojim novcem i da planiraju budžet. 

Udruženje banaka Srbije je objavilo da je od 2015. godine, Evropska bankarska federacija, uz podršku članica nacionalnih udruženja banaka Evrope, među kojima je i UBS, započela obeležavanje Evropske nedelje novca (European Money Week), u nedelji koja korespondira Globalnoj nedelji novca. 

Nedelja se obeležava kroz niz događaja na nacionalnom i evropskom nivou, sa ciljem dizanja svesti javnosti o značaju finansijske pismenosti društva i poboljšanja finansijske edukacije za sve ciljne grupe.

Nacionalno takmičenje

Iz UBS su naveli da su se i ove godine, zajedno sa bankama, odazvali obeležavanju ove manifestacije, kada će biti održano niz radionica, predavanja i brojne aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola i studente. 

U sklopu Evropske nedelje novca biće održano nacionalno takmičenje Evropskog kviza novca, kao još jedna inicijativa koja se sprovodi sa ciljem finansijskog opismenjavanja učenika uzrasta od 13 do 15 godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike