Građevinske dozvole „na aparatima“: Blagi rast u januaru

15.03.2024

14:22

0

Broj izdatih građevinskih dozvola u januaru u Srbiji je za tri odsto veći nego što je bio u prethodnoj godini

Građevinske dozvole „na aparatima“: Blagi rast u januaru
Gradilište - Copyright Tanjug/ Predrag Mitić

U Srbiji je u januaru 2024. izdato 1.615 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 3% u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku. To je pomak sa decembarskog pada od 2%.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u januaru 82% dozvola odnosi se na zgrade, a 18% na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 81% dozvola izdato je za stambene, a 19% za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (65%).

Prema dozvolama izdatim u januaru 2024. u Srbiji, prijavljena je izgradnja 1.701 stana, s prosečnom površinom od 75,8 metara kvadratnih.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 13% stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 147,8 metara kvadratnih, a 84% stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 62,3 metara kvadratnih.

Predviđena vrednost radova novogradnje u januaru 2024. iznosi 84%od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 50% od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Južnobačka oblast (20%), Sremska oblast (5,5%), Zapadnobačka oblast (3%) i Raška oblast (3%), dok se učešća ostalih oblasti kreću do 2,3%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike