Srbija kao Bavarska: Šta je dogovoreno sa predsednikom „motora Nemačke“

15.03.2024

13:30

0

Posetu premijera Bavarske, Markusa Zedera, Srbija je iskoristila da razgovara o tome u čemu može da se sarađuje sa saveznom državom koja je motor cele Nemačke

Srbija kao Bavarska: Šta je dogovoreno sa predsednikom „motora Nemačke“
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Sedam važnih stvari u kojima mogu da sarađuju Srbija i Bavarska pomenute su tokom današnjih razgovora predsednika te najvažnije nemačke savezne države, Markusa Zedera, Beogradu. Neke od predloženih pravaca saradnje je odmah prihvaćeno a o nekima su potrebni dodatni razgovori, rekao je nakon razgovora predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Predsednik Vlade Bavarske Zeder je najavio intenziviranje saradnje i učešće bavarskih preduzeća na specijalizovanoj Međunarodnoj izložbi Ekspo 2027. u Beogradu, zbog čega će biti osnovano predstavništvo Bavarske u glavnom gradu Srbije.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

 

-- EXPO 2027 je ogromna šansa i mogućnost koja će zaista unaprediti Srbiju. I mi ćemo to podržati i želimo dobro da organizujemo učešće bavarskih preduzeća koja su spremna da investiraju ovde i posluže kao dobavljači. Srbija je osetno unapredila svoju ekonomiju, popokazatleji idu jako na gore, bolje nego i u Nemačkoj. To je interesantno tržište za nas. Pokrajina Bavarska ima najveći izvoz ne samo u Nemačkoj već možda i u celoj Evropi. Posvetićemo veliki značaj intenziviranju naših ekonomskih odnosa i zato ćemo i osnovati predstavništvo Bavarske u Srbiji -- rekao je Zeder.

Sedam predloga Srbije

Vučić je, govoreći o stvarima koje je predložio Zederu, rekao da je prva rad Mešovite srpsko-bavarske komisije, za koju je rekao da će sa srpske strane biti predložena na ministarskom nivou.

Kao drugu stvar, Vučić je izdvojio saradnju sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu, koji se smatra "krovom Evrope" po rezultatima i uspesima.

Kako je rekao, to je preduzetnički univerzitet u kome se nalaži sve najvažnije u Evropi u toj oblasti.

– Rekao sam da smo spremni da platimo za otvaranje kampusa tog univerziteta u Beogradu. Bili bismo srećni da postoji kampus – rekao je Vučić.

Kao treću stvar, Vučić je izdvojio saradnju istraživačkih zajednica i naglasio da ta zajednica u Bavarskoj ima ogromne uspehe i istraživačke kapacitete i da se u te stvari ulaže 5,5 miliona evra.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

 

– Samo Bavarska ima više departmana za istraživanje veštačke inteligencije nego Španija i Italija zajedno. Zato je važno da učimo od Bavarske, od veštačke inteligencije, robotike, super kompjuteringu… – napomenuo je Vučić.

Prema njegovim rečima, četvrta stvar je saradnja sa industrijom i poslovnom zajednicom.

– I u Istočnoj Evropi su operativni Fraunhofer, koji ima platformu za primenjenu veštačku inteligenciju za materijale i proizvodnju na Tehničkom univerzitetima u Češkoj i Poljskoj. Mi bismo voleli da se slično prisustvo ostvari i u nekoj od istraživačkih institucija u Republici Srbiji – rekao je on.

Poštovanje nemačkih "Balkanaca"

- Ova poseta je znak poštovanja, kako bih posetio najjaču zemlju na Balkanu. Često u Nemačkoj kažu da smo mi polubalkanci. Ja nisam došao kao učitelj i sudija, već kako bismo oblikovali zajedničku budućnost. Jako se zalažemo da Srbija pristupi EU. Jako je bitno da EU nije zajednica u kojoj govore svi isto. Mi posebno poštujemo da u svim diskusijama imamo stabilnu demokratiju. Mi se jako zalažemo da Srbija postane članica EU, jer mislimo da je Evropi potrebna Srbija - rekao je Zeder.

Kao petu važnu stvar, Vučić je izdvojio da bavarsko državno ministarstvo za ekonomiju upravlja mrežom predstavništava u 30 država sveta, kao i da je zamolio Zedera da jedno takvo predstavništvo bude otvoreno i u Beogradu.

– Šesta tačka, Bavarska poseduje vrhunsku ekspertizu na planu internacionalizacije poslovanja malih i srednjih preduzeća kao i digitalizacije njihovih poslovanja i oni će 10. aprila održati konferenciju posvećenu Albaniji. Za nas je svaka vrsta razmene mišljenja i bližeg upoznavanja sa bavarskim iskustvima u vezi sa internacionalizacijom poslovanja malih i srednjih preduzeća od suštinskog značaja – rekao je Vučić.

Kao sedmu tačku, Vučić je izdvojio praktičnu obuku radne snage i istakao da bi to bilo zanimljivo za Srbiju u oblasti autoindustrije, industrijske mehanike i elektronike i obrade metala.

Dodao je i da je svaka vrsta saradnje u IT sektoru takođe dobrodošla.

– Više od svega, mi izuzetno cenimo načine na koje se predsednik vlade Bavarske obraća Srbiji i njenim građanima. To je čovek koji izuzetno dobro poznaje istoriju, ali i čovek koji ume, bez obzira na ogromnu snagu Bavarske, a Bavarska ima deset puta veći BDP nego što ga ima Srbija, i da pokaže poštovanje i da pokaže da u nama vidi partnere i prijatelje. Ja sam mu na tome beskrajno zahvalan. Za mene je ovo dan od izuzetnog značaja – zaključio je Vučić.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

 

Bavarska je veoma važan partner SRbije u okviru Nemaćke, jer samo firme iz te savezne nemačke države u Srbiji zapošljavaju 25.000.

Prema podacima Privredne komore Srbije, Srbija i Bavarska imaju robnu razmenu vrednu oko 1,5 milijardi evra. Naš izvoz je 871 milion evra a suficit je 250 miliona evra. Od 2018. do 2023. ta razmena je povećana za 67%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike